Ενέργεια

ΕΣΕΚ: 55.000 θέσεις εργασίας και 21 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία από ΑΠΕ και αναβαθμίσεις κτιρίων

ΕΣΕΚ: 55.000 θέσεις εργασίας και 21 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία από ΑΠΕ και αναβαθμίσεις κτιρίων
Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα τεθεί σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας
Το ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο των πιο φιλόδοξων στόχων στην «πράσινη» συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος, αναμένεται να αποτυπώνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ειδικότερα, όσον αφορά την ενίσχυση των ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο θα περιλαμβάνεται εκτίμηση σύμφωνα με την οποία, χάρις στη μαζική εγκατάσταση νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών, εντός της επόμενης 25ετίας θα δημιουργηθούν 30.000 καινούριες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας πάνω από 11 δισ. ευρώ.
Ανάλογα οφέλη αναμένονται και από την ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικού μέρους του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, η εκτίμηση που φέρεται πως θα περιλαμβάνει το Σχέδιο θα «μιλά» για 25.000 νέες θέσεις εργασίας, με όφελος άνω των 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Υποβολή στην Κομισιόν στα τέλη Δεκεμβρίου

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προγραμματίζεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας, η οποία να διαρκέσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Το κείμενο αναμένεται να οριστικοποιηθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, ενσωματώνοντας ενδεχόμενες τροποποιήσεις από τα σχόλια που θα υποβληθούν στη διαβούλευση, ώστε να υποβληθεί στην Κομισιόν περί τα τέλη Δεκεμβρίου.
Σε σχέση με το προσχέδιο του ΕΣΕΚ που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι πλέον βασικές διαφορές του τελικού Σχεδίου πηγάζουν από τον στρατηγικό στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028.
Κατά συνέπεια, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα προσδιορίζεται πλέον στο 0% το 2030, έναντι 16,5% που προέβλεπε το προσχέδιο.
Το κενό αυτό θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό οι ΑΠΕ, με συνέπεια το μερίδιό τους να είναι πλέον αρκετά μεγαλύτερο.

Ανακαίνιση του 12-15% του κτιριακού αποθέματος έως το 2030

Πιο συγκεκριμένα, με ορίζοντα το τέλος της επόμενης 10ετίας, το τελικό Σχέδιο αναμένεται να προσδιορίζει σε πάνω από 35% την «πράσινη» συμμετοχή στην Ακαθάριστη τελική Κατανάλωση Ενέργειας, από 31% του προσχεδίου.
Επομένως, ο στόχος για την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών το 2030 φαίνεται πως θα ξεπερνά τα 14,5 GW (γιγαβάτ), από τα 13,4 GW του προηγούμενου κειμένου.
Αναθεωρημένος θα είναι όμως και ο στόχος για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, ο οποίος τίθεται πλέον άνω του 37%, σε σχέση με το 32% του προσχεδίου.
Για την επίτευξή του, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της ενεργειακής ανακαίνισης εγχώριων κτιρίων.
Έτσι, με ορίζοντα το τέλος της επόμενης 10ετίας, θα τίθεται ως στόχος το 12-15% του υφιστάμενου αποθέματος να αποκτήσει βελτιωμένο ενεργειακό προφίλ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης