Τελευταία Νέα

Κομισιόν: Κρίσιμη για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας - Κομβικό το Target Model

Κομισιόν: Κρίσιμη για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας - Κομβικό το Target Model
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το τέλος διακράτησης βλάπτει την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου
«Σημαντικές για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας», χαρακτηρίζει η Κομισιόν της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας ότι το μηνιαίο μερίδιο των ΑΠΕ στη χώρα μας κινείται στο 25-30% το 2019.
Σύμφωνα με την έκθεση, κρίσιμη για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο είναι η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου.
Επίσης, επισημαίνει πως η αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς, με την άμεση εφαρμογή του Target Model, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μία ανοικτή αγορά, βασισμένη στο Target Model, που θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και πιο ανοικτή στην επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί έως το 2020».

Ανησυχίες για τον ΕΛΑΠΕ

Με βάση τις Βρυξέλες, το 25-30% κατατάσσει την Ελλάδα κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ορισμένα κράτη-μέλη να εμφανίζουν μεγαλύτερη διείσδυση και άλλα μικρότερη. Όπως προσθέτει, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα αγγίζει τα 17 GW, εκ των οποίων περίπου 3 GW προέρχονται από αιολικά πάρκα, και 2,5 από φωτοβολταϊκά – μικρά και μεγάλα.
Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει ότι ζητήματα όπως η επιβολή χρεώσεων [τέλος διακράτησης] για τη διατήρηση των αδειών παραγωγής, όταν για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των πρότζεκτ δεν είναι υπαίτιοι οι επενδυτές, βλάπτουν τις «πράσινες» επενδύσεις.
Επίσης, επισημαίνει πως εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή αρνητική επίπτωση στον ΕΛΑΠΕ από την κατάργηση των ποσών που καταβάλλουν οι προμηθευτές, χωρίς να αντικατασταθεί η προκληθείσα απώλεια εσόδου από κάποια άλλη πηγή.

www.worldenergynews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης