Φυσικό Αέριο

WACC από 8,5% για τις εταιρείες διανομής αερίου και προσαύξηση 1,5% για επίτευξη στόχων – Ισχυρό δέλεαρ για τους «μνηστήρες»

WACC από 8,5% για τις εταιρείες διανομής αερίου και προσαύξηση 1,5% για επίτευξη στόχων – Ισχυρό δέλεαρ για τους «μνηστήρες»
Η προσαύξηση θα κινείται στο 1,5%, ενώ θα αφορά στόχους επέκτασης και «πύκνωσης» των δικτύων διανομής
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τα τιμολόγια των εταιρειών διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) τα οποία θα ισχύσουν για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το WACC έχει «κλειδώσει» από τη ΡΑΕ ότι θα ξεκινά από τα επίπεδα του 8,5% για την έναρξη της ρυθμιστικής περιόδου, ενώ στη συνέχεια θα βαίνει μειούμενο σε ετήσια βάση, ώστε στο τέλος της περιόδου να διαμορφωθεί στο ύψος του 7,7%.
Την ίδια στιγμή, η Αρχή πρόκειται να εισαγάγει οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των υποδομών από κάθε εταιρεία στις περιφέρειες στις οποίες αυτή δραστηριοποιείται, με τη μορφή μίας επιπλέον προσαύξησης του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου.
Η προσαύξηση αυτή θα κινείται στο 1,5% και θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που κάθε εταιρεία πετύχει συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης, τους οποίους θα ορίσει η ΡΑΕ.

Μπόνους για επέκταση και «πύκνωση» των δικτύων

Οι στόχοι αυτοί θα αφορούν κατ’ αρχάς τόσο την επέκταση των υποδομών διανομής σε νέες περιοχές, με την εγκατάσταση κυρίως καινούριων δικτύων μέσης πίεσης.
Επίσης, θα υπάρχουν στόχοι για την «πύκνωσή» τους σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν υποδομές, με την κατασκευή νέων δικτύων χαμηλής πίεσης.
Αν και είναι ειλημμένη η απόφαση για την έγκριση της προσαύξησης ως οικονομικού κινήτρου για την περαιτέρω ανάπτυξη, αυτό που απομένει είναι η Αρχή να καθορίσει ποιοι θα είναι οι στόχοι που θα ισχύσουν για κάθε εταιρεία ξεχωριστά, με δεδομένο ότι κάθε μία από αυτές έχει πετύχει διαφορετικό βαθμό διείσδυσης στις περιφέρειες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Ενδεικτικό είναι πως, στην περίπτωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, οι ενεργές παροχές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ανέρχονταν σε 324.000 στο τέλος του 2018, με συνέπεια να εκτιμάται πως έως το 2023 η εταιρεία θα έχει πετύχει πλήρη κάλυψη των δύο Περιφερειών.
Στον αντίποδα, η ΔΕΔΑ διαθέτει μόλις 300 ενεργές παροχές, αναλαμβάνοντας να εγκαταστήσει δίκτυα διανομής περίπου από το μηδέν, σε επτά συνολικά περιφέρειες της χώρας.

Υψηλά προσδοκώμενα έσοδα για τον πλειοδότη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Ακόμη πάντως και χωρίς την προσαύξηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ύψος στο οποίο θα κινηθεί το WACC κατά την επόμενη ρυθμιστική περίοδο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Επομένως, δείχνει να διασφαλίζει την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιάσει οι εταιρείες και, κατά συνέπεια, επομένως την επιτάχυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην κατανάλωση.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η απόδοση από τη διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων έχει στην παρούσα συγκυρία και μία ακόμη σημαντική διάσταση, με δεδομένο ότι στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, οι εταιρείες διανομής πρόκειται να ενσωματωθούν στη ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου (65%) να παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού.
Έτσι, το υψηλό μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου «μεταφράζεται» σε υψηλά προσδοκώμενα έσοδα για τον ιδιώτη που θα αποκτήσει το μερίδιο του Δημοσίου.
Κάτι που σημαίνει πως δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την προσέλκυση ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τοποθετώντας ψηλά τον πήχυ της αποκρατικοποίησης.

Αναπτυξιακό κίνητρο για τον νέο μέτοχο

Από την άλλη πλευρά, το μπόνους επίτευξης στόχων αποτελεί μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα  για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δικτύων διανομής από τον νέο μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών, σε μία περίοδο όπου η ενίσχυση της εγχώριας διείσδυσης του φυσικού αερίου αποτελεί «κλειδί» τόσο για την ενεργειακή μετάβαση, όσο και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προσαύξηση του 1,5% έρχεται να πλαισιώσει την πρόβλεψη για διατήρηση του μεριδίου της ΔΕΠΑ υποδομών από τον νέο μέτοχο για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, που περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
 
 
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης