Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα πάγια ρύθμιση: Ανοικτή σε παλιές και νέες οφειλές για να έρθουν λεφτά στα ταμεία

Νέα πάγια ρύθμιση: Ανοικτή σε παλιές και νέες οφειλές για να έρθουν λεφτά στα ταμεία
Η νέα ρύθμιση των 24 έως και 40 δόσεων δεν θα ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς
Ανοιχτή σε παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές - υπό την απειλή της υστέρησης των εσόδων - θα είναι η πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων που θα ισχύσει το νέο έτος και δεν θα ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ενώ η διάταξη του νομοσχεδίου που είχε ανέβει στη διαβούλευση αφορούσε χρέη που γεννώνται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020, το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή επιτρέπει την πρόσβαση σε οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί.
Σημειώνεται ωστόσο ότι φορολογούμενοι που εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (100 δόσεις του 2015, νέες 120 δόσεις, σημερινή πάγια) δεν έχουν καμία πιθανότητα μετάβασης στη νέα. Ενδεχομένως η μόνη εξαίρεση που μπορεί να υπάρξει είναι για τους οφειλέτες που απώλεσαν κάποια από τα προηγούμενα πλαίσια ρύθμισης των χρεών.
Οσοι πάλι ενταχθούν στη νέα πάγια πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις διπλασιάζονται σε 24 για τα τακτικά χρέη και έως 48 για τα έκτακτα χρέη (φόρος κληρονομιών, πρόστιμα κ.λπ.), από 12 και 24 αντίστοιχα, που ισχύουν σήμερα. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσοι επιλέγουν περισσότερες δόσεις, πάνω από τις 12 ή τις 24, θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο.
Την ίδια ώρα δηλαδή που το ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων, απαιτεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν τσουχτερά επιτόκια για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, το ποσό της μηνιαίας οφειλής στη νέα ρύθμιση θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 6,5% τον χρόνο από 3% που επιβάλλεται στις 120 δόσεις.
Αναλυτικότερα, το επιτόκιο θα υπολογίζεται ως εξής:
• Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%. Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 5%. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και με βάση τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 6,5% τον χρόνο (!) ή 0,54% τον μήνα.
• Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.
Στις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, υπάρχει ακόμα ένα μαστίγιο. Πρόκειται για το κριτήριο του εισοδήματος που θα ξεκλειδώνει τον αριθμό των δόσεων. Δηλαδή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που θα έχουν οι φορολογούμενοι θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής.
Τα κριτήρια που θα λαμβάνει υπόψη η Εφορία είναι:
■ Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
■ Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα θα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με συντελεστές οι οποίοι κλιμακώνονται από 4% για εισοδήματα ώς 15.000 ευρώ έως και 25% για αποδοχές πάνω από 100.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης