Αναλύσεις

«Πυρά» και από τη βιομηχανία για τη χρέωση προμηθευτή – Νομικές ενέργειες για να αποτραπούν αυξήσεις στα τιμολόγια

«Πυρά» και από τη βιομηχανία για τη χρέωση προμηθευτή – Νομικές ενέργειες για να αποτραπούν αυξήσεις στα τιμολόγια
Οι επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα ανησυχούν πως το επιπλέον κόστος θα επιβαρύνει εν τέλει τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος
Στο "χορό" των αντιδράσεων κατά της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μπαίνει και η βιομηχανία η οποία αναζητεί ήδη τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να μην περάσει η συγκεκριμένη χρέωση στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας η πίεση που ασκείται από τη συγκεκριμένη χρέωση στο κόστος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά στη ΔΕΗ λόγω του μεριδίου που κατέχει στην αγορά, αργά ή γρήγορα  θα περάσει στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2017 μέσω της χρέωσης προμήθειας, θα πρέπει να καταβληθούν στο ΛΑΓΗΕ περί τα 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Η βιομηχανία λοιπόν, ανησυχεί για τις επιπτώσεις στα τιμολόγια που έχει εξασφαλίσει η ίδια από τη ΔΕΗ και συνακόλουθα για τον κίνδυνο αύξησης του κόστους παραγωγής εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξανεμίζεται το όφελος από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ανεξαρτήτως της μορφής που θα λάβει το μέτρο και του ύψους στο οποίο θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, η βιομηχανία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί νέα επιβάρυνση στις τιμές του ρεύματος.
Παράλληλα υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της χρέωσης των προμηθευτών στην τιμή του ρεύματος από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Όπως υποστηρίζεται, το όφελος από τα ΝΟΜΕ εξανεμίζεται πλήρως λόγω της χρέωσης των προμηθευτών, ενώ τίθεται το ερώτημα εάν τα προϊόντα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) θα πρέπει ή όχι, να επιβαρυνθούν με τη συγκεκριμένη χρέωση, αφού αποτελούν «ειδικό προϊόν», το οποίο ήδη ενσωματώνει συγκεκριμένη μορφή ΑΠΕ δηλαδή την υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.
«Η βιομηχανία πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα την περίοδο αυτή επιχειρείται η προσαρμογή της ελληνικής μεθοδολογίας στις προδιαγραφές της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί η χρέωση προμήθειας για τις ΑΠΕ να μεταφερθεί στα τιμολόγιά μας. Μία επιβάρυνση στις τιμές του ηλεκτρισμού θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία» αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της βιομηχανίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να στραφούν νομικά κατά της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης