Περιβάλλον

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για 22 περιοχές της χώρας - Το ΥΠΕΝ μελετά διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του έργου

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για 22 περιοχές της χώρας - Το ΥΠΕΝ μελετά διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του έργου
Το υψηλότερο ποσοστό αλλαγής χρήσης δασικών εκτάσεων, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει η Φθιώτιδα - 9,63%- περίπου 4.000 στρέμματα
Δασικοί χάρτες για 22 περιοχές της χώρας έχουν αναρτηθεί  από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι μεγαλύτεροι εξ΄αυτών, είναι της Λάρισας, με 4,9 εκατ. στρέμματα, της Αρκαδίας, με 4,1 εκατ. στρέμματα και της Εύβοιας με 3,9 εκατ. στρέμματα.
Το υψηλότερο ποσοστό αλλαγής χρήσης δασικών εκτάσεων, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει η Φθιώτιδα - 9,63% περίπου 4.000 στρέμματα.
Σε επίπεδο όμως πραγματικών αριθμών, πρώτη σε αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων είναι η Λάρισα, με 160.522 στρέμματα - το 3,62%.

Σχετικά με την πρόοδο των δασικών χαρτών, όπως επισημαίνει σήμερα στην "Καθημερινή", ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, υπάρχουν δύο προβλήματα:
"Το πρώτο, είναι τα προβλήματα πληρότητας και επικαιροποίησης των χαρτών για τα οποία φέρει την ευθύνη το Δημόσιο.
Το δεύτερο, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που συνδέονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ο αγροτικός τομέας.
Η νομοθεσία προβλέπει διαδικασία εξαγοράς του δημοσίου, εκχερσωμένου οικοπέδου εφ΄οσον καλλιεργείται.
Μια πρόταση λοιπόν που εξετάζουμε, είναι να προχωρούν οι αιτήσεις για εξαγορά των καταπατημένων και από αυτές να εξαρτάται η πορεία της αντίρρησης".
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του έργου, ο κ.Φάμελλος τονίζει ότι "μας απασχολεί τόσο η ανάθεση, μέσω διαγωνισμού, της εκπόνησης των υπολοίπων δασικών χαρτών, όσο και η αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης