Ενέργεια

Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου σήμερα (23/12)

Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου σήμερα (23/12)
Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν οι πρώτες κατευθύνσεις του Master Plan για τις λιγντικές περιοχές
Εξέχουσα θέση στο σημερινό (23/12) υπουργικό συμβούλιο, έχει η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, με την κυβέρνηση να ρίχνει όλο της το βάρος στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το business plan της ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται πως τις περασμένες ημέρες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης ανακοίνωσε τους τρεις πυλώνες μέσα από τους οποίους θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η εφαρμογή του Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.
Όσον αφορά το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης, τον πρώτο λόγο έχει η απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023.

Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

- 2020: Αμύνταιο 1-2
- 2021: Καρδιά 3-4
- 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
- 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.
Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το «πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔΕΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης