Ενέργεια

Κ. Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Ο EastMed θα βοηθήσει στρατηγικά την Ελλάδα για τον ρόλο της σε ΝΑ Μεσόγειο και Βαλκάνια

Κ. Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Ο EastMed θα βοηθήσει στρατηγικά την Ελλάδα για τον ρόλο της σε ΝΑ Μεσόγειο και Βαλκάνια
Στους τελευταίους δύο μήνες έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις αξιολογήσεις για όλες τις μελέτες που χρειάζεται ο αγωγός για να φτάσει σε δύο χρόνια σε FID, σύμφωνα με τον κ. Ξιφαρά
Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπογράφηκε σήμερα το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς τόνισε ότι το έργο είναι βιώσιμο με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, αλλά πρόκειται και για ένα ορόσημο της ΔΕΠΑ καθώς διεθνοποιείται περισσότερο ο ρόλος της.
«Ευχαριστούμε πολύ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σημερινή φιλοξενία για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Energean. Για τη ΔΕΠΑ είναι ένα σημαντικό ορόσημο κατ’ αρχήν γιατί εκτός του ότι διεθνοποιείται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της- ένα ρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια πολύ έντονα προσπαθεί να αποκτήσει και με τους συνεταίρους από την Edison, αλλά και με τις δικές της πρωτοβουλίες. Είναι μία επίτευξη ενός στόχου που, όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός, ξεκίνησε σαν όνειρο πριν από μερικά χρόνια, όμως τα στελέχη της εταιρείας της ΔΕΠΑ και οι διοικήσεις της- ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες- προσπαθήσαμε ακόμα πιο έντονα να ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο.
Μάλιστα στους τελευταίους δύο μήνες έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις αξιολογήσεις για όλες τις μελέτες που χρειάζεται ο αγωγός για να φτάσει σε δύο χρόνια σε FID. Μάλιστα εντός του Ιανουαρίου θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σχεδόν όλους τους εργολάβους και υπερεργολάβους για τις βασικές μελέτες, είτε αυτό αφορά το detailed marine survey όπως και το offshore κομμάτι των αγωγών για τα περιβαλλοντικά.
Ήδη από τις προκαταρκτικές μελέτες έχουμε καταλάβει ότι το έργο είναι βιώσιμο- οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει- και σε οικονομία κλίμακος, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και τα κόστη τα οποία θα είναι μικρότερα. Αυτά θα το κάνουν ακόμη περισσότερο βιώσιμο σαν έργο. Με αυτή τη συμφωνία ήδη συζητάμε για το 20% των ποσοτήτων που χρειάζεται να δεσμεύσει ο αγωγός και η ΔΕΠΑ με αυτό το ρόλο, εκτός του ότι διεθνοποιείται περισσότερο, αποκτά μία δυναμική ώστε να είναι ένας δυνατός προμηθευτής αερίου.
Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία με την Energean που ξεκίνησε με το Cooperation Agreement πριν από περίπου ένα χρόνο και σήμερα με αυτή τη συμφωνία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και των σχέσεων και θα αποτελέσει ένα χρονικό ορόσημο τουλάχιστον για το εμπορικό κομμάτι. Για το γεωπολιτικό το καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα από εμένα, το τόνισε και ο υπουργός. Εμπορικά είναι όμως ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή και ειδικά την Ελλάδα για το ρόλο τον οποίο θέλει να παίξει εμπορικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης