Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Προ των πυλών μείωση των τιμών προμήθειας από Gazprom και Sonatrach – Εντός Ιανουαρίου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

ΔΕΠΑ: Προ των πυλών μείωση των τιμών προμήθειας από Gazprom και Sonatrach – Εντός Ιανουαρίου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Με την Gazprom θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών τον επόμενο μήνα, με αντικείμενο την εφαρμογή της ρήτρας take or pay για το 2019

Με πιο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε στο μεταξύ να σταθεροποιήσει το μερίδιο αγοράς της, θα οδεύσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας προς ιδιωτικοποίηση, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τις Gazprom και Sonatrach για τη βελτίωση των όρων των συμβάσεων, επιφέροντας έτσι μείωση των τιμών αγοράς καυσίμου.Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες και με τις δύο εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η ΔΕΠΑ να διαμορφώσει άμεσα ένα σαφώς πιο οικονομικό «καλάθι» προμήθειας.

Η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις Gazprom και Sonatrach έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα τρίμηνο, καθώς αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητα της νέας διοίκησης της εταιρείας. Κι αυτό γιατί η μείωση των τιμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε η εταιρεία να μπορέσει να «απαντήσει» στον εγχώριο ανταγωνισμό, ο οποίος έχει αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις φθηνές φθηνές του LNG, αποσπώντας πελάτες από την εταιρεία.

Σταθεροποίηση του μεριδίου

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τη νέα διοίκηση, θα καταφέρει να «φρενάρει» την περαιτέρω μείωση του μεριδίου της, το οποίο ελαττώθηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστική η ΔΕΠΑ Εμπορίας, διαθέτοντας μία σταθερή βάση πελατολογίου, τη στιγμή που οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξησή της τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την ενίσχυση της διείσδυσης του καυσίμου στη χώρα μας. 

Βασικό επιχείρημα της ΔΕΠΑ στις διαπραγματεύσεις ήταν ότι οι υφιστάμενοι όροι των συμβολαίων καθιστούν ακριβό το «καλάθι» προμήθειάς της έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς βασίζονται σε δεδομένα τα οποία έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις που έχει επιφέρει κυρίως η δραστική ελάττωση των τιμών LNG στη διεθνή αγορά, αλλά και οι ενισχυμένες πλέον δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, τις οποίες έδωσε η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Τροποποίηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με την Gazprom σε τροποποίηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης, ώστε να λαμβάνεται η αλλαγή που έχουν επιφέρουν οι διεθνείς εξελίξεις στην εμπορία LNG. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα «φόρμουλα» ο υπολογισμός των τιμών δεν θα γίνεται αποκλειστικά με βάση την τιμή του αργού πετρελαίου (oil index), αλλά και με τις τρέχουσες τιμές διάθεσης των spot φορτίων LNG.

Προσαρμογή θα υπάρξει και στο συμβόλαιο με τη Sonatrach, ώστε και πάλι οι τιμές να επικαιροποιούνται με βάση την ίδια παράμετρο.

Διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα take or pay

Επίσης, η ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει με την Gazprom ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων από τον επόμενο μήνα, αυτή τη φορά για την εφαρμογή της ρήτρας take or pay για την προηγούμενη χρονιά. Και σε αυτή την περίπτωση, βασικό επιχείρημα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου είναι η αλλαγή σκηνικού που έχει επιφέρει το LNG, με συνέπεια να περιοριστεί το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά.

Έτσι, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την αίσια έκβαση και αυτού του γύρου συνομιλιών, που θα «μεταφραστεί» σε ένεση ρευστότητας για την εταιρεία.
  


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης