Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Σήμα κινδύνου από τις τοπικές ενεργειακές επιχειρήσεις - Απειλή το σχέδιο εξόδου από τον άνθρακα

Γερμανία: Σήμα κινδύνου από τις τοπικές ενεργειακές επιχειρήσεις - Απειλή το σχέδιο εξόδου από τον άνθρακα

Oι μικρές επιχειρήσεις, γνωστές ως Stadtwerke  αντιμετωπίζουν πιθανές διαγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ



Ο γερμανικός όμιλος τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας VKU ανακοίνωσε την Παρασκευή  24/1/2020 ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα τα επόμενα χρόνια, ως μέρος των προσπαθειών της για το κλίμα, αποτελούν απειλή για το εισόδημα των μελών της.
Η VKU εκπροσωπεί μετόχους σε περίπου 4.000 μεγαβάτ (MW) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται από εισαγόμενο λιθάνθρακα, από το σημερινό σύνολο, με καύσιμο άνθρακα, περίπου 20.000 MW της Γερμανίας.
Τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία παρουσιάσθηκαν την Τρίτη, συνεπάγονται εξαναγκαστικό κλείσιμο μονάδων λιθάνθρακα μετά το 2027 εάν οι ιδιοκτήτες δεν χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν σε αντισταθμιστικές προσφορές που θα διεξαχθούν μεταξύ 2024 και 2026.
Η κυβέρνηση επιθυμεί αυτές οι δημοπρασίες να συνοδεύσουν ένα ευρύτερο σχέδιο, το οποίο θα περάσει την επόμενη εβδομάδα, και θα επεκταθεί στη σχετική βιομηχανία εξόρυξης και καύσης λιγνίτη, και σε όλες τις δραστηριότητες άνθρακα που λήγουν το αργότερο το 2038.
Μεγάλοι όμιλοι καφέ άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των RWE και Uniper, οι οποίες εκμεταλλεύονται επίσης μονάδες παραγωγής λιθάνθρακα, επωφελούνται από την μερική κρατική χρηματοδότηση για τις απολύσεις και απολαβές για χαμένα περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, οι μικρές επιχειρήσεις, γνωστές ως Stadtwerke, για τις οποίες τα μερίδια σε ανθρακούχους σταθμούς μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς για τις τοπικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν πιθανές διαγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Wuebbe.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε πιέσει για κλεισίματα μονάδων καφέ άνθρακα και τώρα ψάχνει για μια στάση για να αντισταθμίσει τις σχετικές επιπτώσεις του CO2, οι οποίες τώρα θα χτυπήσουν ακόμη και σύγχρονες εγκαταστάσεις άνθρακα.
Το Βερολίνο ενθάρρυνε αυτές τις μονάδες αυτά τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να καταστούν αντίβαρο των κατεστημένων ηγετών του τομέα και τώρα τους αφήνει έκθετους, ανέφερε.
Οι δήμοι της Νότιας Γερμανίας ανησυχούν ιδιαιτέρως επειδή η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια συχνά απαγορεύει το κλείσιμο, γεγονός που θα αποκλείει τους ιδιοκτήτες να ανταγωνίζονται σε πλειστηριασμούς στην περιοχή αυτή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθυστερούν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής μεταφορική ικανότητα για εναλλακτική πράσινη ενέργεια.
Η μη εισηγμένη εταιρεία παραγωγής λιθάνθρακα Steag εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο τρέχον σχέδιο πριν περάσει στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο και θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον του.
Η Steag εκμεταλλεύεται 5.500 MW ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία.
 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης