Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε πράσινα έργα θα κατευθυνθεί το ένα τρίτο των χρηματοδοτήσεων της EIB

Σε πράσινα έργα θα κατευθυνθεί το ένα τρίτο των χρηματοδοτήσεων της  EIB

Το ποσό που θα διοχετεύσει η τράπεζα στην αγορά θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να χρηματοδοτήσει με περίπου 50 δισ. ευρώ την αγορά το 2020, σχεδόν το ίδιο ποσό με το 2019 και να αυξήσει τη χρηματοδότηση έργων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πάνω από το 31%  που ήταν το 2019, ανακοίνωσε την Πέμπτη 30/1/2020 ο πρόεδρος της τράπεζας.
Η EIB η μεγαλύτερη  τράπεζα επενδύσεων παγκοσμίως, έχει καθοριστική σημασία για τη χρηματοδότηση των κονδυλίων της ΕΕ με τη δημιουργία επενδύσεων ύψους 1 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια και τον στόχο της ΕΕ να καταστεί ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές CO2 έως το 2050.
Η EIB που ανήκει στις κυβερνήσεις της ΕΕ, χρηματοδοτεί φθηνά στην αγορά χάρη στην αξιολόγηση ΑΑΑ.
Ο επικεφαλής της EIB, Werner Hoyer, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι από τα 72,2 δισεκατομμύρια ευρώ που επένδυσε η EIB πέρυσι, σχεδόν το ένα τρίτο ήταν για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Η τράπεζα θέλει αυτή την αναλογία να ανέλθει στο 50% μέχρι το 2025.
"Δεν μπορείτε να γυρίσετε ένα δεξαμενόπλοιο μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή πορεία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φθάσουμε πολύ πάνω από το 31% το 2020 ", δήλωσε ο Hoyer.
"Φυσικά, δεν θα ήταν πολύ λογικό να πούμε ότι επενδύουμε 50% σε κλιματικά έργα και με το άλλο 50% καταστρέφουμε τον θετικό αντίκτυπο της δράσης μας για το κλίμα, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κλίμα βρίσκεται σε ό, τι κάνουμε".
Επεσήμανε ότι η τράπεζα θα συγκεντρώσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά φέτος, σε διάφορα νομίσματα, αλλά το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το πόσο διάφοροι δανειολήπτες θα αποφάσιζαν να αποπληρώσουν κατά τη διάρκεια του έτους. "Αυτό μπορεί μερικές φορές να φέρει εκπλήξεις, ώστε να μην μπορώ να σας δώσω μια ακριβή εικόνα για το τι περιμένουμε", είπε.
Τόνισε ότι η επένδυση σε τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για την Ευρώπη να προωθήσει τον υπόλοιπο κόσμο στην καινοτομία.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης