Ενέργεια

Σε διαβούλευση η εισήγηση για πλαφόν 10% στα διμερή συμβόλαια για όλες τις καθετοποιημένες εταιρείες - Επιβεβαίωση του WEN

Σε διαβούλευση η εισήγηση για πλαφόν 10%  στα διμερή συμβόλαια για όλες τις καθετοποιημένες  εταιρείες - Επιβεβαίωση του WEN

Σύμφωνα με την εισήγηση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το μεταβατικό διάστημα ισχύος του πλαφόν θα είναι έως τον Δεκέμβριο του 2020

Τέθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 5/2/2020 σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ η εισήγηση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) σχετικά με την θέσπιση ορίου στο ποσοστό των διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων που θα μπορούν να συνάπτονται με την έναρξη των νέων χονδρεμπορικών αγορών.

Όπως είχε γράψει χθες το WEN , με την εισήγηση προτείνεται πλαφόν 10% σε όλους ανεξαιρέτως τους καθετοποιημένους «παίκτες», και όχι μόνο στη ΔΕΗ, καθώς αναφέρει πως θα πρέπει να ισχύσει σε όλους τους προμηθευτές με μερίδιο στη λιανική άνω του 4%. 


Επίσης, η ΕΧΕ εισηγείται το μέτρο να εφαρμοσθεί  για ένα μεταβατικό διάστημα, από την έναρξη του χρηματιστηρίου έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Όσον αφορά  την υπαγωγή στο όριο όλων των καθετοποιημένων προμηθευτών, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «οι τέσσερις καθετοποιημένοι προμηθευτές δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες της κατανάλωσης των Πελατών τους με ίδια μέσα (παραγωγή και εισαγωγές). Από τα παρακάτω διαγράμματα προκύπτει ότι εκτός της ΔΕΗ όλοι οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι προμηθευτές μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες τους με ίδια μέσα.

Οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι προμηθευτές, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Μηνιαίας Έκθεσης Διείσδυσης και Μεριδίων Λιανικής, εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του μεριδίου προμήθειας τους   από την ύπαρξη του μηχανισμού ΝΟΜΕ (Σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων).

Ως εκ τούτου, για μια αρχική μεταβατική περίοδο λειτουργίας των νέων χονδρεμπορικών αγορών  και  προκειμένου  να  εξασφαλισθεί  ικανή  ρευστότητα  και  να διαμορφωθούν/εξισορροπήσουν  τα  σήματα  τιμής  στην  Αγορά  Επόμενης  Ημέρας το Χρηματιστήριο  Ενέργειας  προτείνει  το  ποσοστό  Α% (σ.σ. 10%) να εφαρμοσθεί  για  όλους  τους καθετοποιημένους προμηθευτές».

Η προθεσμία ολοκλήρωσης της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι η Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, όπως και για τις υπόλοιπες εισηγήσεις της ΕΧΕ για μεθοδολογίες και παραμέτρους που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.

Οι εισηγήσεις αυτές είναι:

 - Εισήγηση για τη Μεθοδολογία εφαρμογής κανόνων αποδοχής Εντολών Αγοράς/Πώλησης με αλληλένδετη τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια Αγορά, κατά τις διατάξεις των υποενοτήτων 4.1.3.2, 4.3.3, 5.4.3 και 5.10.3 του Κανονισμού.

 - Εισήγηση για τον Προσδιορισμό Ρυθμιστικών Παραμέτρων Υπολογισμού Χρέωσης Μη Συμμόρφωσης για μη-νόμιμη υποβολή Εντολών Πώλησης σχετικά με τη Διαθέσιμη Ισχύ (για ημερολογιακό έτος 2020), κατά τις διατάξεις της υποενότητας 4.4.2.1 του Κανονισμού.

 - Εισήγηση για τον Προσδιορισμό Ανώτατων και Κατώτατων Ορίων Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, για τα οποία το ΕΧΕ εξετάζει την δυνατότητα διενέργειας Δεύτερης Δημοπρασίας, κατά τις διατάξεις της ενότητας 4.5 του Κανονισμού.

 - Εισήγηση για τον Προσδιορισμό Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής Προστίμου Δήλωσης Θέσης Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων (για ημερολογιακό έτος 2020), κατά τις διατάξεις της ενότητας 6.8 του Κανονισμού.

 - Εισήγηση για τις Παραμέτρους υποβολής και τεχνικές λεπτομέρειες Εντολών, κατά τις διατάξεις της ενότητας 4.1.3.1 του Κανονισμού.

Παράλληλα  τέθηκαν σε Δημόσια Διαβούλευση από την  ΡΑΕ οι εισηγήσεις της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EnExClear) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.

Επίσης σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η τροποποίηση του «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας», ώστε οι ρυθμίσεις του να είναι συμβατές με το πλαίσιο λειτουργίας και εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης