Ενέργεια

Η RBS μειώνει τα δάνεια σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα – Σχέδια για μηδενικές εκπομπές έως το 2025

Η RBS μειώνει τα δάνεια σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα – Σχέδια για μηδενικές εκπομπές έως το 2025
Η τράπεζα υποσχέθηκε επίσης να διπλασιάσει τα κεφάλαια και τη χρηματοδότηση του κλίματος και της βιώσιμης οικονομίας σε 26,1 δισ. δολάρια έως το 2022.
Η Royal Bank of Scotland Group Plc ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές της στο μηδέν φέτος και θα είναι «κλιματική θετική» έως το 2025, όταν η εταιρεία θα συλλέγει περισσότερο άνθρακα από ό, τι εκπέμπει.
Σύμφωνα με το Bloomberg η τράπεζα του Εδιμβούργου, η οποία ανακοίνωσε τα σχέδια παράλληλα με τα ετήσια αποτελέσματα της την Παρασκευή 14/2/2020, τόνισε επίσης ότι θα μειώσει τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή στη χρηματοοικονομική της δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δανεισμό και αναδοχή, τουλάχιστον κατά το ήμισυ μέχρι το 2030.
Υποσχέθηκε επίσης να διπλασιάσει τα κεφάλαια και τη χρηματοδότηση του κλίματος και της βιώσιμης οικονομίας σε 20 δισ. λίρες (26,1 δισ. δολάρια) έως το 2022.
Οι τράπεζες υφίστανται αυξανόμενη πίεση από τις περιβαλλοντικές ομάδες για να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως μονάδες άνθρακα ή πετρελαϊκές εταιρείες, και υποστηρίζουν, αντίθετα, έργα φιλικά προς το κλίμα.
Ταυτόχρονα, οι θεσμικοί επενδυτές που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των τραπεζών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο έλεγχο για να λάβουν υπόψη τις κλιματικές επιπτώσεις των επενδύσεών τους.
Η RBS σκοπεύει να «κάνει ό, τι είναι απαραίτητο» για να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές της με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από 2 μοίρες, δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος Alison Rose.
"Αυτό θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση καθώς εμείς, όπως και άλλοι, δεν κατανοούμε πλήρως τι θα απαιτήσει αυτό και πώς θα επιτευχθεί", συμπλήρωσε.

Η τράπεζα δήλωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί δάνεια και να αναλαμβάνει χρέη για εταιρείες με ποσοστό άνω του 15% των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον άνθρακα, εκτός εάν έχουν μέχρι το τέλος του 2021 αξιόπιστα μεταβατικά σχέδια σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
Η RBS θα εξαλείψει επίσης πλήρως τον άνθρακα από τις δραστηριότητές της έως το 2030 και θα σταματήσει τη χρηματοδότηση μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς σχέδιο μετάβασης έως το 2021.
Η Rose ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η τράπεζα μετά από τρεις αιώνες θα εγκαταλείψει το όνομά της και θα μειώσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
Η RBS θα μετονομαστεί στη NatWest Group Plc και θα μειώσει σχεδόν στο ήμισυ τα περιουσιακά στοιχεία της NatWest Markets, η οποία στεγάζει την επενδυτική της τράπεζα.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης