Commodities

Διακυμάνσεις στις τιμές των μετάλλων αναμένει η Goldman λόγω Coronavirus

Διακυμάνσεις στις τιμές των μετάλλων αναμένει η Goldman λόγω Coronavirus
Oι εκτιμήσεις του Οίκου για τις επιπτώσεις στην ζήτηση από τα νέα δεδομένα
Volatility, δηλαδή διακυμανσιμότητα προβλέπει η Goldman στις τιμές των μετάλλων λόγω του Coronavirus τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι η προσδοκία ενός αναπτυξιακού πακέτου έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη από τα χαμηλά.
Για τον χαλκό η εκτίμηση είναι ότι η υποχώρηση 18% σε ετήσια βάση κατά το α τρίμηνο του 2020 θα ακολουθηθεί από ένα ρημπάουντ της τάξης του 6% στο β τρίμηνο.
Οι τιμές προβλέπεται να κινηθούν στα 5900 δολ/τόνο στο α τρίμηνο του 2020, στα 6150 δολ στο β τρίμηνο, στα 6300 δολ στο τρίτο και στα 6500 δολ στο τέταρτο κλείνοντας με μέση τιμή στα 6213 δολ για το 2020.
Η μείωση της ζήτησης στον κλάδο αναμένεται στους 300χιλ τόνους με το κλείσιμο των μεταλλουργείων να μειώνει το έλλειμμα ζήτησης τελικά στους 140 χιλ τόνους για το σύνολο του 2020.

gol2


Η επιρροή της Κίνας έχει αυξηθεί

Η συνολική εικόνα που έχουν οι οικονομολόγοι της Goldman μιλά για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στο 4% το 2020 στο α τρίμηνο και στο 5,6% στο σύνολο του έτους με κίνδυνο καθοδικής αναθεώρησης.
Μια παρατεταμένη περίοδος κλειστών εργοστασίων στην Κίνα θα χτυπήσει δραστικά την Γερμανία. Στην παρούσα φάση η Κίνα καταναλώνει 45-55% από τα βασικά και λοιπά μέταλλα άρα η επιρροή της έχει μεγαλώσει σε σχέση με την εποχή του SARS που περιοριζόταν στο 20%.
Αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας για μεταφορές, οικοδομή και ηλεκτρικά δίκτυα είναι να αυξάνονται τα αποθέματα στην Κίνα και να δημιουργείται αβεβαιότητα παρά το αναμενόμενο αναπτυξιακό πακέτο(stimulus package).
Η πορεία του χαλκού τιμολογεί μια κάμψης της τάξης του 1,2%-1,5% στον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας. Η συνολική πτώση ζήτησης για το μέταλλο θα είναι της τάξης του 4% για το σύνολο του 2020 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

gol1

Έλλειμμα στην παραγωγή αλουμίνας

Για το αλουμίνιο η ζήτηση επίσης αναμένεται μειωμένη εξαιτίας της σχέσης του μετάλλου με καταναλωτικά αγαθά, όπως και της αλουμίνας. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη βωξίτη, καυστικής σόδας και φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 30% την παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας. Κατά το πρώτο τρίμηνο η παραγωγή αλουμίνας θα μειωθεί κατά 1500 χιλ τόνους σε ποσοστό που υπερβαίνει το 8% σε ετήσια βάση. Τα αποθέματά της επίσης είναι χαμηλά.
Στο αλουμίνιο αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 300 χιλ τόνους το πρώτο τρίμηνο που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,6% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τιμές θα ισορροπήσουν χαμηλά μεταξύ 1675 και 1700 δολ για το σύνολο της χρονιάς και θα υπάρξει ανάκαμψη το 2021. Όμως αυτό αντιστοιχεί στα παρόντα δεδομένα καθώς η ανάλυση δεν αναφέρεται σε μια παρατεταμένη μειωμένη λειτουργία των κινέζικων εργοστασίων, που θα μειώσει την προσφορά και για το συγκεκριμένο μέταλλο δεν κάνει αναφορά στο stimulus package που θα επηρεάσει περισσότερο τα προϊόντα του μετάλλου που συνδέονται με την κατανάλωση
Σήμερα το αλουμίνιο κινείται στα 1724 δολ/τόνο και ο χαλκός στα 5812 δολ/τόνος.

gol3


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης