ΛΑΡΚΟ: Σήμερα (25/2) στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση υπαγωγή σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης

ΛΑΡΚΟ: Σήμερα (25/2) στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση υπαγωγή σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης
Ο Ειδικός Διαχειριστής θα τοποθετηθεί εντός του Μαρτίου, αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες περιστολής των δαπανών
Με τάχιστες διαδικασίες και εντός του χρονοδιάγραμματος που προβέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, προχωράει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης εν λειτουργία της Λάρκο με στόχο την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και την απομάκρυνση του υπαρκτού κινδύνου ενός ξαφνικού θανάτου.

Μετά από μια αποτελεσματική συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατατίθεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών ο πλήρης φάκελος της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης. Θα ακολουθήσει εντός του Μαρτίου η τοποθέτηση Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες περιστολής των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά.

Fast track διαιτησία με το Δημόσιο

Οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο παλαιούς και υψηλόβαθμους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και χαμηλόμισθων θα μείνουν αμετάβλητες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος στην προβληματική ΛΑΡΚΟ προσεγγίζει τις 44.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για τους πιο υψηλόβαθμους υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση διαφορών της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διαγωνισμό διάθεσης του ενεργητικού.

Δύο διαγωνιστικοί «κύκλοι»

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών.

Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης