Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Buy back ιδίων μετοχών ανακοίνωσε η Μυτιληναίος με έκτακτη γενική συνέλευση στις 27/3

Buy back ιδίων μετοχών ανακοίνωσε η Μυτιληναίος με έκτακτη γενική συνέλευση στις 27/3
Η αλλαγή της τάσης των διεθνών αγορών επαναφέρει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό κλάδο
Την αξιοποίηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων ύψους 700 εκατ. ευρώ με την διενέργεια επαναγοράς μετοχών, ανακοίνωσε η εταιρεία Μυτιληναίος με στόχο να αποκαταστήσει την κεφαλαιοποίηση προς όφελος των μετόχων, λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας που έχει προκληθεί στις διεθνείς οικονομίες από τον coronavirus.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία στόχο έχει να επωφεληθεί τόσο η εταιρεία από την αγορά ιδίων μετοχών στα υποτιμημένα τρέχοντα επίπεδα, όσο και οι μέτοχοι οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια υποτιμητική τάση που δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα του Ομίλου.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν αποφάσεώς του που ελήφθη κατά τη συνεδρίασή του της 5ης Μαρτίου 2020, καλεί τους Μετόχους της Εταιρείας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 27η Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00 μ.μ., στα γραφεία της έδρας της Εταιρείας στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής, οδός Αρτέμιδος αρ. 8, στην αίθουσα Auditorium. Σε περίπτωση μη επιτεύξεως της απαιτούμενης από το νόμο απαρτίας, το Διοικητικό Συμβούλιο με την παρούσα πρόσκληση καλεί τους Μετόχους της Εταιρείας σε Επαναληπτική Γενική Συνέλευση την 7η Απριλίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 μ.μ. στον ίδιο τόπο.

Οι συνθήκες της αγοράς

Με την Wall Street να σημειώνει ένα ακόμα ισχυρό ρημπάουντ κατά 4,5% και τον S&P να διασπά τον ΚΜΟ των 200 ημερών στις 3040 μονάδες, κλείνοντας στις 3130, η τάση των διεθνών αγορών δείχνει, ότι δεν θα είναι εύκολο να κρατήσει τα bear χαρακτηριστικά, που η βαθιά διόρθωση απείλησε να της προσδώσει την προηγούμεη εβδομάδα.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι αγορες προεξοφλούν μηδενικά επιτόκια μέχρι τον Αύγουστο για την Wall αλλά και στο ότι, έχουμε μια μεγάλη δειθνή κινητοποίηση από όλους τους θεσμικούς φορείς, κεντρικές τράπεζες, κράτη, κυβερνήσεις, ΔΝΤ, Κομισιόν για να αποτραπεί μια ύφεση, που προσωρινά δεν φαίνεται απίθανη.
Όλοι όμως ξέρουν ότι ο ιός είναι ένα one off αποτέλεσμα που θα υποχωρήσει, το στοίχημα είναι απλά ο χρόνος.

Τούτου δοθέντος το ελληνικό χρηματιστήριο μετά και την μεγάλη πίεση που δέχθηκε ακολουθώντας την διεθνή ανάκαμψη των δεικτών θα επιχειρήσει να περάσει τις 780 μονάδες αρχικά και στην συνέχει να ισορροπήσει υψηλότερα των 800.
Οι ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές δείχνουν από την συνεδρίαση της 4/3 ότι θα είναι αυτές που θα αποτελέσουν τους καταλύτες της ανόδου.

Ισχυρές αντοχές στο core business

Οι μερισματικές αποδόσεις για ορισμένες από αυτές είναι μεγάλες όπως συμβαίνει στις μετοχές της Motor Oil και των ΕΛΠΕ που φτάνουν το 7,5% ή του Μυτιληναίου που φτάνει το 5% και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που επίσης φτάνει το 5%.
Οι σχέσεις τιμών μετοχών (P/E) προς προβλεπόμενα κέρδη για όλες διαμορφώνονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα με τον Μυτιληναίο, την Motor Oil και τα ΕΛΠΕ να είναι μόλις στο 6.
Ακόμα και αν θέλει κάποιος να ποντάρει σε μια βραχύβια μεγάλη μείωση των κερδών των εταιριών που διαθέτουν διυλιστήρια θα πρέπει να λάβει υπόψη του, ότι αυτές οι εταιρίες διαθέτουν τις στρατηγικές και τις υποδομές για να επανέλθουν γρήγορα στην κερδοφορία.
Οι δε τιμέες του πετρελαίου αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάζονται από τις περικοπές που θα αποφασιστούν στην επερχόμενη σύνοδο Κορυφής της Βιέννης.
 Η Μυτιληναίος είναι η πιο αδικημένη από την πτώση την ώρα μάλιστα, που οι τιμές του αλουμινίου ισορροπούν σταθερά πάνω από τα 1700 δολ, στα επίπεδα των 1720 -1730 δολ.
Για την τελευταία με κόστος κάτω των 1400 δολ /ανά τόνο στην παραγωγή και το πρόβλημα της Κίνας με τον coronavirus να βαίνει προς εκτόνωση,οι τιμές στα επίπεδα των 1720- 1730 δολ /τόνο με το δολάριο τόσο ισχυρό, δεν αποτελούν πρόβλημα που θα μειώσει καθοριστικά την κερδοφορία στο σύνολο της.
Παράλληλα η Μυτιληναίος στον κύκλο αποκατάστασης του disruption στον κλάδο του αλουμινίου θα επωφεληθεί λόγω των αποθεμάτων που διαθέτει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood η κερδοφορία της Μυτιληναίος για το 2020 θα κινηθεί στα 130 εκατ ευρώ που είναι ελκυστική για μια κεφαλιοποίηση οριακά στο 1 δισ.
Η αλήθεια είναι ότι στην συγκεκριμένη μετοχή έχουν αλλάξει πολλά χαρτιά χέρια και υπάρχει ανακατανομή επενδυτών με εισαγωγή value investors αλλά και πολλές σκέψεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα η εταιρία αλλάζει την δομή της κερδοφορίας της με σημαντική αύξηση στο σύνολο του ενεργειακού τομέα τόσο με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου όσο και με την METKA EGN.Από τον τομέα του φυσικού αερίου θα προέρχεται από το 2022 το 47% της κερδοφορίας.
Παράλληλα ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με την Cenergy και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναμέμεται επίσης να ανακάμψει χρηματιστηριακά.
Η ΔΕΗ έχοντας επανέλθει σε μια κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 800 εκατ ευρώ στα 760 εκατ. αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, γιατί το business plan που έχει ήδη εν μέρει ανακοινώσει χαρακτηρίστηκε τολμηρό από την ίδια την Κομισιόν.
Μένει να δημιουργήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Ο στόχος του EBITDA στα 800 εκατ για το 2020 αποτελεί έναν καταλύτη σε συνδυασμό με την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια από τις πιο ισχυρές επενδυτικές προτάσεις συνολικά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Και αυτό γιατί η συμβασιοποίηση του έργου Αττικής - Κρήτης τον ερχόμενο Απρίλιο του 2020 οδηγεί στην υλοποίηση του έργου που θα διπλασιάσει το Regulated Asset Base (Ρυθμιζόμενη Βάση Ενεργητικού), όταν το WACC, δηλαδή η ρυθμιζόμενη απόδοση με την οποία λειτουργεί μέχρι το 2021 θα είναι ακόμα στο 6,3%.
Να πούμε επίσης ότι η μερισματική απόδοση είναι 4% και ότι η εταιρία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης