Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Πιέσεις ΕΚΤ στη Κομισιόν για τη δημιουργία bad bank που θα απορροφήσει τα NPLs από την εποχή του κορωνοϊού

tags :
Πιέσεις ΕΚΤ στη Κομισιόν για τη δημιουργία bad bank που θα απορροφήσει τα NPLs από την εποχή του κορωνοϊού
Υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Κομισιόν για τη διαχείριση των NPLs
Έντονες είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Φρανκφούρτης και Βρυξελλών, καθώς όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει την Κομισιόν ώστε να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή bad bank που θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από την κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες αντιτίθενται στην ιδέα παρά τους φόβους ότι η πανδημία θα προκαλέσει νέο κύμα NPLs, με τους αξιωματούχους της Επιτροπής να είναι απρόθυμοι να παραιτηθούν από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν την παροχή κρατικής ενίσχυσης στις τράπεζες μόνο αφού μια διαδικασία εξυγίανσης επιβάλλει ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων (bail in).
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημιουργία μιας "κακής τράπεζας" της ευρωζώνης για την απομάκρυνση δισεκατομμυρίων ευρώ τοξικών χρεών από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το σχέδιο ωθείται από ανώτερους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι ανησυχούν ότι η πανδημία κορωνοϊού θα προκαλέσει μια άλλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ανακόπτοντας την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, η ιδέα αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου οι αξιωματούχοι διστάζουν να παραιτηθούν από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες μόνο αφού μια διαδικασία εξυγίανσης επιβάλλει ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων τους.
«Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα NPL», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική.
Αλλά πρέπει να συμβεί γρήγορα», δήλωσε ο ίδιος.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακράν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην ευρωζώνη, καθώς ο σχετικός δείκτης φτάνει το 35% και αποτελεί μια κληρονομιά της κρίσης χρέους 2010-15 που ώθησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρωζώνη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια τους κατά περίπου 40% σε τέσσερα χρόνια, υπό μεγάλη πίεση από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, τα σχέδια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας να πουλήσουν περισσότερα από 32 δισ. ευρώ NPL - σχεδόν το ήμισυ του συνόλου - πιθανό να ανακοπούν από την κρίση του ιού κορωνοϊού.
Charts showing how ratio of non-performing loans has decreased in Eurozone countries in recent years - the ECB is keen to accelerate the fight against toxic debt
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ και της Κομισιόν, με τους πρώτους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις κεφαλαιαγορές.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης τοξικών δανείων, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, άτομα που παρακολούθησαν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της επιτροπής δεν απέκλεισαν την επανάληψή τους σε μεταγενέστερο στάδιο της πανδημίας.
Ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει στηρίξει την ιδέα μιας κακής τράπεζας της ΕΕ στις αρχές του 2017 όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Η ιδέα του απορρίφθηκε από αξιωματούχους των Βρυξελλών αναφέροντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις - αλλά τώρα προσπαθεί να ξαναρχίσει το σχέδιο.
Τα συνολικά NPLs στις μεγαλύτερες 121 τράπεζες της ευρωζώνης σχεδόν μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε τέσσερα χρόνια, στα 506 δισ. ευρώ, ή 3,2%, στα τέλη του περασμένου έτους.
Ωστόσο, οι ελληνικές, οι κυπριακές, οι πορτογαλικές και οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν δείκτες NPL άνω του 6%.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, τον Μάρτιο, η Επιτροπή ενέκρινε μια προσωρινή χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης