Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Αίτημα στην Botas για πρόωρη διακοπή του συμβολαίου – Μη ανανέωση της σύμβασης με Sonatrach

ΔΕΠΑ: Αίτημα στην Botas για πρόωρη διακοπή του συμβολαίου – Μη ανανέωση της σύμβασης με Sonatrach
Η ΔΕΠΑ κρίνει πως πρέπει να επισπευστεί η εμπλοκή του ΥΠΕΝ στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις ρήτρες take or pay
Τη διακοπή του συμβολαίου προμήθειας με τη τουρκική Botas ένα χρόνο νωρίτερα και την μη ανανέωση του συμβολαίου με την αλγερινή Sonatrach, που λήγει το 2021, διαπραγματεύεται η διοίκηση της ΔΕΠΑ, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τον βασικό της προμηθευτή, τη ρωσική Gazprom, για την μείωση των ετήσιων συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων προκειμένου να διαχειριστεί τα κόστη από τις ρήτρες take or pay.

H διαχείριση των συμβολαίων με τους διεθνείς προμηθευτές αποτελεί πρώτης προτεραιότητας θέμα για τη διοίκηση της εταιρίας, καθώς οι ρήτρες take or pay, σε συνδυασμό με την μείωση των μεριδίων της εταιρίας στην αγορά φυσικού αερίου, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητά της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται σήμερα με τα μερίδια να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 30% έναντι πρόβλεψης για 42% στο τέλος του έτους αξιολογήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, ως ιδιαίτερα κρίσιμη και εκτιμήθηκε ότι πρέπει να επισπευστεί η εμπλοκή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αναθεώρηση του συμβολαίου με την Gazprom.

Μείωση ήδη 50% των ποσοτήτων LNG από τη Sonatrach

Παράλληλα η ΔΕΠΑ έχει υποβάλει αίτημα στη Botas για διακοπή ένα χρόνο νωρίτερα του συμβολαίου προμήθειας, που λήγει το 2021, προκειμένου να ελαφρύνει τα κόστη από τις ρήτρες take or pay. Mέσω της Botas η ΔΕΠΑ προμηθεύεται περί τα 0,7 δισ. Κυβικά μετρα αερίου ετησίως ενώ από το τέλος του 2020 θα αρχίσει να παραλαμβάνει και ποσότητες αζέρικου αερίου 1 δισ. Κμ μέσω του αγωγού TΑΡ.

Για τους ίδιους λόγους έχει ήδη μειώσει κατά το ήμισυ τις ποσότητες LNG που παραλαμβάνει από την Sonatrach και παράλληλα έχει ενημερώσει την πλευρά της Αλγερίας για την πρόθεσή της να μην προβεί σε ανανέωση του συμβολαίου προμήθειας που λήγει το 2021.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ έχει δεσμευθεί βάσει των συμβολαίων με τους διεθνείς προμηθευτές της για την απορρόφηση συνολικών ποσοτήτων ύψους 3,5 δισ. Κμ ετησίως, όταν η συνολική κατανάλωση στην εγχώρια αγορά κινείται στα 5 δισ., εκ των οποίων η ΔΕΠΑ βάσει του μεριδίου της καλύπτει μόλις το 1,5 δισ.

Η δέσμευση αυτή δεν της επιτρέπει να αξιοποιήσει και την συγκυρία των χαμηλών τιμών LNG, όπως οι ανταγωνιστές της, αφού τα συμβόλαια μέσω αγωγών περιέχουν ρήτρες take or pay και επιπλέον δεν τις επιτρέπουν την χρήση του αερίου για εξαγωγές.
Η διαχείριση των συμβολαίων θα αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης