ΔΕΗΑΝ: Τον Ιούλιο η έναρξη κατασκευής των πρώτων φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές

ΔΕΗΑΝ: Τον Ιούλιο η έναρξη κατασκευής των πρώτων φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές
Αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των δύο πάρκων 15 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτ. Μακεδονία
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη υλοποίησης του πρώτου «κύματος» φωτοβολταϊκών έργων που σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις λιγνιτικές περιοχές, κάνοντας «πρεμιέρα» με την κατασκευή των δύο έργων, ισχύος 15 MW έκαστο, στη Δυτική Μακεδονία.

Έτσι, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποβολή των προσφορών να εκπνέει στις 11 Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των δύο μικρότερων πάρκων με τα οποία αυτό θα αποτελέσει συστοιχία.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται να γίνει η επιλογή αναδόχου για το πρώτο από τα δύο «μικρά» φωτοβολταϊκά, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του οποίου προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο, με προϋπολογισμό 14,38 εκατ. ευρώ. Έτσι, η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του μεθεπόμενου μήνα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση και του δεύτερου πάρκου 15 MW, προϋπολογισμού 11,95 εκατ ευρώ, το οποίο είχε προκηρυχθεί την άνοιξη.

Όπως είναι γνωστό τα δύο αυτά έργα θα πλαισιώσουν το mega φωτοβολταϊκό, προϋπολογισμού 110,15 εκατ.. Η εν λόγω μονάδα πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2020, ώστε όταν ολοκληρωθεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη.

Σύντομα η προκήρυξη και του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη

Τη στιγμή που η εμπορική αξιοποίηση των τριών αυτών έργων θα γίνεται μέσω του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, το τελευταίο φωτοβολταϊκό που θα υλοποιήσει η θυγατρική της ΔΕΗ σε αυτό το αρχικό «κύμα» έργων, ένα πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, προορίζεται να αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» μονάδα στη χώρα μας που θα συμμετάσχει απευθείας στο Target Model. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η εταιρεία εξετάζει τις τελικές παραμέτρους για τη «φόρμουλα» συμμετοχής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην προκήρυξη και αυτού του έργου.

Τα φωτοβολταϊκά αυτού του πρώτου «κύματος» έχουν συνολική ισχύ 280 MW, με συνέπεια όταν ολοκληρωθούν να ενισχύσουν σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ της θυγατρικής της ΔΕΗ. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα μέσα στο επόμενο 9μηνο, η ΔΕΗΑΝ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 100 MW, αυξάνοντας επομένως στα 250 MW το χαρτοφυλάκιό της σε σταθμούς οι οποίοι συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του πρώτου ορόσημου που έχει θέσει για την ανάπτυξή της, δηλαδή την αύξηση της εγκατεστημένης της ισχύος σε ΑΠΕ στα επίπεδα των 500 MW, από 150 MW που είναι σήμερα.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης