Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΔΔΗΕ: H νέα μεθοδολογία για το επιτρεπόμενο έσοδο - Κίνητρα για μείωση λειτουργικών εξόδων και ρευματοκλοπών

ΔΕΔΔΗΕ: H νέα μεθοδολογία για το επιτρεπόμενο έσοδο - Κίνητρα για μείωση λειτουργικών εξόδων και ρευματοκλοπών
Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενεργοποιήσει μηχανισμό κινήτρων για την βελτίωση της ποιότητας του δικτύου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η ολοκλήρωση της νέας μεθοδολογίας καθορισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του ΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι το νέο αυτό καθεστώς παρέχει σημαντικά κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του Διαχειριστή Δικτύου, έναντι της σημερινής μεθοδολογίας η οποία εστιάζει στην κάλυψη του κόστους του.

Αναφορικά με την θέσπιση της νέας μεθοδολογίας ενσωματώνονται τρείς σημαντικές παράμετροι, που προτάσσουν την μείωση λειτουργικών εξόδων και ρευματοκλοπών

Η πρώτη αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους και θα επιτευχθεί μέσω της θέσπισης ενός μηχανισμού κινήτρου μείωσης του λειτουργικού κόστους (opex) του Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ. Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα μοντέλο υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και του Απαιτούμενου Εσόδου (excel).

Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με τον περιορισμό των απωλειών δικτύου και για τον λόγο αυτό θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία. Μάλιστα, προβλέπεται μοντέλο εφαρμογής μηχανισμού (excel), σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης.

Τρίτον, η νέα καινοτομία της δημόσιας διαβούλευσης εντοπίζεται στην βελτίωση της ποιότητας του δικτύου, «μέσω ορίων ολικής απόδοσης για τον δείκτη SAIDI».

Τέλος, επισημαίνεται ότι στο νέο καθεστώς προβλέπονται 4ετίες ρυθμιστικές περίοδοι, καθορίζοντας το διάστημα 2021-2024 ως πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο εφαρμογής του, και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 ως την τετραετία πλήρους μετάβασης στη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης