Ενέργεια

Kαι η πυρηνική βιομηχανία φιλοδοξεί να επωφεληθεί από την πανδημία με την πτώση των CO2

Kαι η πυρηνική βιομηχανία φιλοδοξεί να επωφεληθεί από την πανδημία με την πτώση των CO2
Πώς η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών άνθρακα - Τι λένε οι εκπρόσωποι πυρηνικών συνδέσμων
Η παγκόσμια απάντηση στο COVID-19 είναι μια ευκαιρία για την επίτευξη στρατηγικών στόχων που περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την επίτευξη ενός πιο υγιούς, πιο βιώσιμου περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάκαμψη, επεσήμαναν οι επικεφαλής του Καναδικού Συνδέσμου Πυρηνικών (CNA) και της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικών .

Ο Πρόεδρος του CNA John Gorman και ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης Agneta Rising συζήτησαν για τον κόσμο μετά το COVID κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης «συμφωνώντας ότι η πανδημία έχει υπογραμμίσει τη σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας για την κοινωνία σύμφωνα με το EnergyMarket.
Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ήταν δύσκολη πριν από το COVID, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη τώρα, σημείωσε ο Rising.
Όλες οι πηγές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συνεργαστούν στο μέλλον - ο στόχος της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης για το 25% της μελλοντικής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από πυρηνικά - και το κόστος του συστήματος πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάκαμψη μετά το COVID.
Ο Rising είπε ότι η κατάσταση είχε προκαλέσει αφύπνιση για την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδιαίτερα σε χώρες με απελευθερωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρχε η υπόθεση ότι «η αγορά θα διορθώσει τα πάντα», είπε. "Τώρα μπορούμε να δούμε ότι δεν ισχύει."

Εκτός από τις νέες πυρηνικές κατασκευές, η ανακαίνιση των αντιδραστήρων για την εξασφάλιση μεγάλων περιόδων λειτουργίας έχει αναγνωριστεί ως μία από τις καλύτερες επιλογές χαμηλού κόστους για ηλεκτροπαραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο Rising.

Ο Gorman κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στα μεγάλα τρέχοντα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων στον Καναδά. Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζονται από ένα "πυρηνικό οικοσύστημα" ώστε ο Καναδάς να ενταχθεί στην επόμενη εξελικτική φάση της πυρηνικής ενέργειας, με τους μικρούς συναρμολογούμενους αντιδραστήρες, είπε.

Ευκαιρίες και μηνύματα

Καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποδώσει πολύ καλά, και ο πυρηνικός τομέας ακόμη καλύτερα, πιθανώς λόγω της υπάρχουσας κουλτούρας ασφάλειας, διαδικασίας, ανθεκτικότητας και πλεονασμού συστημάτων, δήλωσε ο Gorman.

Ωστόσο, στον Καναδά, το ίδιο το γεγονός της σταθερής και αξιόπιστης απόδοσης της πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συμβολή της δεν περνά απαρατήρητη στους σχεδιασμούς για τη μετα-COVID εποχή, πρόσθεσε. "Κατά ειρωνικό τρόπο, εκείνες οι βιομηχανίες που δεν έχουν καλή απόδοση ... [που] έχουν δείξει ρωγμές και έχουν εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι οι τομείς που λαμβάνουν πολιτική προσοχή αυτή τη στιγμή και ακόμη και οικονομική στήριξη."

Η πυρηνική βιομηχανία πρέπει να επιστήσει την προσοχή στις επιδόσεις της, συμφώνησε ο Rising, και αυτή είναι μια ευκαιρία να προσφέρει μια καθαρή και αποτελεσματική μετάβαση σε χαμηλότερη παραγωγή κόστους που παρέχει επίσης απασχόληση. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές χώρες καθώς αναδύονται από την τρέχουσα κατάσταση, συμπλήρωσε.

«Πρέπει να δούμε τα βασικά μηνύματα της πυρηνικής ανθεκτικότητας, της σταθερότητας και του πώς μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια εφοδιασμού», είπε, αλλά επεσήμανε επίσης το «υπερ-πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα» της οικονομίας και της απασχόλησης. Πρόσφατες ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στον πυρηνικό τομέα έχει πενταπλάσια απόδοση στην οικονομία, ενώ κάθε άμεση θέση εργασίας που δημιουργείται στον πυρηνικό τομέα οδηγεί σε 3,2 έμμεσες θέσεις εργασίας, είπε.

Προς μία καθαρή οικονομία τα κεφάλαια ανάκαμψης

"Πρέπει να μιλήσουμε για την πυρηνική ενέργεια", δήλωσε ο Rising. "Βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο σιωπής επειδή πιστεύουμε ότι οι άλλοι δεν θέλουν να μιλήσουν για τα πυρηνικά - πρέπει να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο." Η πυρηνική βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στην Ευρώπη. "Αυτοί είναι ένα εκατομμύριο πρεσβευτές για πυρηνικά", είπε.

"Πρέπει να λέμε την ιστορία μας δυναμικά και πραγματικά", είπε ο Gorman. Η ευκαιρία για τους ανθρώπους να «επανεξετάσουν» τα πυρηνικά λόγω των πλεονεκτημάτων τους ήταν παρούσα πριν από το COVID, είπε, με την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος δεν σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο προς την απανθρακοποίηση.

Μετά το COVID, υπάρχει η επιθυμία να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς μια καθαρή οικονομία. "Ίσως η πανδημία να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες, με την έννοια ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά πού θα ξοδέψουμε τη χρηματοδότηση των κινήτρων", είπε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης