Ηλεκτρισμός

Στην τελική ευθεία η υπουργική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Target Model

Στην τελική ευθεία η υπουργική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Target Model
Ξεκινούν στις 22 Ιουνίου οι κοινές μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ και συμμετεχόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή
Στην τελική ευθεία για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το νέο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Target Model βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί καμία περαιτέρω καθυστέρηση, οι σχεδιασμοί του υπουργείου, της ΡΑΕ, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ προχωρούν με ορίζοντα την 17η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων αγορών.

Μάλιστα προχθές (17/06) ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς, από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και έως τις 10 Ιουλίου θα διεξαχθούν κοινές δοκιμές μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ και συμμετεχόντων.

Ο ΑΔΜΗΕ καλεί τους συμμετέχοντες στην αγορά να είναι παρόντες στις δοκιμές μέσω ειδικού χώρου που έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα του, ενώ όπως όλα δείχνουν το dry run, δηλαδή οι δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης της λειτουργίας όλων των πλατφορμών θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου.

Επιφυλακτικό κλίμα από τους «παίκτες» της αγοράς

Παρ' όλα αυτά το κλίμα που επικρατεί στην αγορά εν όψει της μεγάλης μετάβασης είναι μάλλον επιφυλακτικό με μια σειρά από ερωτηματικά να αναδεικνύονται, όπως για παράδειγμα το εάν θα είναι έτοιμο το σύστημα παρακολούθησης της αγοράς από τη ΡΑΕ το οποίο θεωρείται κρίσιμο για να μην υπάρχουν φαινόμενα χειραγώγησης.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η προθεσμιακή αγορά εν αναμονή της οριστικοποίησης των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ.

Η λύση της επιβολής πλαφόν 10% στην ενέργεια που θα μπορούν να διαθέσουν όλοι οι καθετοποιημένοι παίκτες (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), μέσω της προθεσμιακής αγοράς, που είχε υιοθετήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η οποία είχε χαρακτηριστεί ως σολομώντεια, φαίνεται ότι συνεχίζει να προβληματίζει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, που επιδιώκουν αναλογικό και όχι οριζόντιο πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας που βλέπουν τα συμβόλαια προμήθειας με τη ΔΕΗ να λήγουν στο τέλος του έτους είναι επίσης προβληματισμένοι καθώς θεωρούν ότι είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του υψηλού ενεργειακού κόστους. Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζει το ενιαίο πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια για όλους τους καθετοποιημένους παίκτες «κόκκινη γραμμή» που δεν θα ανεχθεί να παραβιαστεί και αναμένει τη σχετική απόφαση τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης