Τελευταία Νέα

Solar Power Europe: Απογείωση της ηλιακής ενέργειας στα 255 GW μέχρι το 2024 - Δηλώσεις Α.Χαντάβα

Solar Power Europe: Απογείωση της ηλιακής ενέργειας στα 255 GW μέχρι το 2024 - Δηλώσεις Α.Χαντάβα
Γιατί οι τιμές της ηλιακής ενέργειας καθίστανται οι ανταγωνιστικότερες σύμφωνα με τις προοπτικές του Global Market Outlook
Παρά την πιθανή πτώση κατά 4% της αγοράς το 2020 λόγω του COVID-19, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να φτάσει σε ετήσιο μέγεθος αγοράς τα 255GW έως το 2024, σύμφωνα με το νέο Global Market Outlook που δημοσιεύει το PV Europe.
Η SolarPower Europe δημοσίευσεε το νέο της Global Market Outlook, το οποίο αναλύει τις ηλιακές εγκαταστάσεις το 2019 και προβλέπει χωρητικότητα για το 2020-2024.
Η ανάλυση της αγοράς έδειξε ότι το 2019, ο παγκόσμιος ηλιακός τομέας επέστρεψε σε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, αυξανόμενος κατά 13% στα 116,9 GW, σηματοδοτώντας ένα νέο ετήσιο ρεκόρ εγκατάστασης.
Αυτή η πρωτοποριακή αύξηση βοήθησε την ηλιακή ενέργεια να επεκτείνει το ετήσιο μερίδιό της σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας στο 48%, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούσε σχεδόν στο ήμισυ της παγκόσμιας καθαρής χωρητικότητας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστάθηκε το 2019.

Νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

Λόγω του αντίκτυπου του COVID-19 και του εκτεταμένου lockdown στην παγκόσμια οικονομία, η αγορά ηλιακής ενέργειας θα παρουσιάσει συρρίκνωση το 2020, με αναμενόμενη μείωση 4% στα 112 GW στο μεσαίο σενάριο.
Σε σύγκριση με την πρόβλεψη της παγκόσμιας αγοράς για το περασμένο έτος, η οποία προέβλεπε 144 GW νέας ηλιακής ενέργειας, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 32 GW.
Αυτή η μείωση οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση και στους περιορισμούς σε θέματα εργασίας και αλυσίδας εφοδιασμού.
Ωστόσο, εάν οι κυβερνήσεις επιλέξουν βιώσιμα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης μετά το COVID, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την ετήσια ζήτηση να αυξάνεται κατά 34% σε 150 GW το 2021, 12% σε 168 GW το 2022, 9 % έως 184 GW το 2023 και 9% έως 200 GW το 2024.

Ο Aristotelis Chantavas, Πρόεδρος της SolarPower Europe, δήλωσε: «Ανάλογα με τις προτεραιότητες του πακέτου ανάκτησης, μπορούμε να επιστρέψουμε σε εντυπωσιακή ανάπτυξη για ηλιακά φωτοβολταϊκά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτή είναι μια ευνοϊκή στιγμή για επενδύσεις σε τεχνολογίες του μέλλοντος, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Σήμερα, η ηλιακή ενέργεια παρέχει χαμηλού κόστους και αξιόπιστη ενέργεια σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή καθώς ο κόσμος ανακάμπτει αργά από το COVID-19, διασφαλίζοντας ότι η ηλιακή ενέργεια αναγνωρίζεται στα πακέτα κινήτρων. "

Διαφοροποίηση ηλιακών αγορών

Ο Chantavas πρόσθεσε ότι: «το χαμηλό κόστος και η ευελιξία της ηλιακής ενέργειας έχει διευκολύνει την ταχεία επέκτασή της σε νέες αγορές που αγκαλιάζουν την τεχνολογία.
Το 2019, 16 χώρες πρόσθεσαν πάνω από 1 GW, σε σύγκριση με 11 το 2018 και 9 το 2017, δείχνοντας πώς η διαφοροποίηση του ηλιακού τομέα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί νέες ευκαιρίες ενέργειας και απασχόλησης. Είναι καλό να βλέπουμε νέες αγορές να δεσμεύονται έντονα για ένα ηλιακό μέλλον.
Για παράδειγμα, το Βιετνάμ αναδύεται ως ηλιακός σούπερ σταρ, προσθέτοντας 6,5 GW το 2019, αύξηση 6,400% από τα 97 MW που προστέθηκαν το 2018.
Αυτές είναι πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις, ανοίγοντας το δρόμο για την ηλιακή δεκαετία μπροστά μας. "

Ο Gianni Chianetta, Πρόεδρος του Global Solar Council, πρόσθεσε: «Καθώς βγαίνουμε από την οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης COVID-19, είναι επιτακτική ανάγκη να ανακτήσουμε τον φωτοβολταϊκό τομέα και ολόκληρη την αλυσίδα για να προστατεύσουμε τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Όμως, η πανδημία έχει ανοίξει τα μάτια πολλών ανθρώπων στην ανάγκη να τεθεί η ηλιακή ενέργεια στο επίκεντρο των πολιτικών πράσινου ερεθίσματος και σχεδιάζει να αναπτυχθεί καλύτερα λόγω της δυνατότητάς της να συνδέσει την προστασία του περιβάλλοντος και τη δράση για το κλίμα με τη δημόσια υγεία και τις ανθεκτικές κοινότητες. "

Το Global Market Outlook προβλέπει η ηλιακή ικανότητα παγκοσμίως να φθάσει στην κλίμακα Terawatt έως το 2022, με πράσινα μέτρα ανάκαμψης σε ισχύ, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την επίτευξη του επιπέδου 0,5 TW.
Περαιτέρω ορόσημα που προσδιορίζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν την παγκόσμια ηλιακή χωρητικότητα που φτάνει τα 700GW το 2020, 1,2 TW το 2023 και 1,4 ΤW το 2024, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο.
Ωστόσο, υπό βέλτιστες συνθήκες, το Υψηλό Σενάριο αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια ηλιακή χωρητικότητα θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη όσο 1,67 ΤW έως το 2024.

Oι τιμές ηλιακής ενέργειας καθίστανται οι ανταγωνιστικότερες

Η Aurélie Beauvais, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe, δήλωσε: «Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι η ηλιακή ενέργεια δεν είναι μόνο η πιο προσιτή και ανανεώσιμη τεχνολογία που προσφέρει οικονομίες κλίμακος, αλλά είναι συχνά καθίσταται η τεχνολογία χαμηλότερου κόστους συνολικά.
Μόνο ένα χρόνο αφότου οι προσφορές έφτασαν στο επίπεδο των 2 σεντ δολαρίου / kWh, επιτεύχθηκε το επόμενο όριο το 2019, με τιμές ηλιακής ενέργειας στο εύρος 1 σεντ του δολαρίου/kWh σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές: Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη , Μέση Ανατολή.

Η Beauvais πρόσθεσε: «Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ηγέτης της ηλιακής ενέργειας, προσθέτοντας 22,9 GW χωρητικότητας το 2019, περισσότερο από το διπλάσιο των εγκαταστάσεων του 2018.
Η ηλιακή «έκρηξη» της Ευρώπης το 2019 έγινε χάρη στις προσπάθειες πολλών κρατών μελών: τέσσερις χώρες πρόσθεσαν πάνω από 1 GW, με τέσσερις άλλες να πλησιάζουν πολύ στην κλίμακα GW.
Δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ορμή, με τις σωστές πολιτικές μετά το COVID που επιταχύνουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ισχύς της ηλιακής ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθεί πραγματικά


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης