Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Μετάθεση δόσεων ομολογιακού του Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2020 για το 2023

ΔΕΗ: Μετάθεση δόσεων ομολογιακού του Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2020  για το 2023
Νεα χρηματοδότηση από την Optima Bank λαμβάνει η ΔΕΗ - Οι άξονες του reprofile της ρευστότητας της Επιχείρησης
H ΔΕΗ ξεκινά μια σταδιακή αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων που αναμένεται να την βοηθήσει σημαντικά στο reprofile της χρηματοοικονομικής δομής της.
Συγκεκριμένα πέρασε από το Δ.Σ. η μετάθεση της αποπληρωμής των δύο δόσεων Ιουλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 του ομολογιακού ύψους 1,085 δισ που συνήφθη με τις τράπεζες το 2018 για το 2023.
Πρόκειται για μια αναχρηματοδότηση με σαφώς καλύτερο επιτόκιο από το αρχικό, που αναμένεται να έχει και συνέχεια μειώνοντας το χρηματοοικονομικό της κόστος.
Η κάθε δόση είναι της τάξης των 25 εκατ ευρώ, συνολικά το ποσό αφορά 50 εκατ ευρώ και η σημασία της εξέλιξης αυτής έγκειται στην εμπιστοσύνη που έχει αρχίσει να δείχνει στην ΔΕΗ το τραπεζικό σύστημα.
Οι δόσεις  μεταφέρονται για τις 17 Οκτωβρίου 2023 και η σχετική εισήγηση τελεί υπό την αίρεση παροχής έγκρισης των πιστωτριών τραπεζών.
Παράλληλα η σύναψη συμφωνίας για νέα χρηματοδότηση από την Optima Βank ύψους 15 εκατ ευρώ αποτελεί την επιβεβαίωση της αλλαγής της στάσης των τραπεζών απέναντι στην Επιχείρηση και στα αποτελεσματικά βήματα αναδιάρθρωσης των δανείων της που κάνει.
Το δάνειο είναι διάρκειας τριών ετών και το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο Εuribor (εξαμηνιαίο) και στην περίπτωση που η τιμή του είναι αρνητική, θα εφαρμόζεται πλέον περιθώριο 4,50% ετησίως.
Οι κινήσεις αυτές θα βοηθήσουν πολύ στην βελτίωση του cash flow της ΔΕΗ σε μια συγκυρία, η οποία δεν είναι και η ευκολότερη για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Με τις κινήσεις αυτές που συνδυάζονται με την τιτλοποίηση η οποία επίσης μειώνει σημαντικά στο 3,5% από το αρχικό 6% το χρηματοοικονομικό κόστος αλλά και με το δάνειο της EBRD η ΔΕΗ χτίζει την ρευστοτητά της για να εκτελέσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Είναι πολύ σημαντικές οι κινήσεις, καθώς η εισπραξιμότητα, σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Στάσση προς το διοικητικό συμβούλιο χθες, από τον Μάρτιο έχει εμφανίσει επιβράδυνση με ρυθμό 20% ενώ, όπως είπε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίπτωση που θα έχει η ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, στη δυνατότητα των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ: Η τιτλοποίηση προβληματικών λογαριασμών 2 δισεκ. έναντι 400 εκατ ευρώ

Η τιτλοποίηση των 2 δισ. προβληματικών ή ημιπροβληματικών λογαριασμών της ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης με στόχο να αντληθούν περίπου 380 με 400 εκατ ευρώ ρευστότητα.
Τα 500 εκατ αφορούν λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία των αρχόμενων καθυστερήσεων.
Την τιτλοποίηση αυτή της κατηγορίας την έχει αναλάβει η J P Morgan και έναντι αυτού θα καταβάλλει 220 με 230 εκατ ευρώ.
Τα 230 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στο 46% της ονομαστικής αξίας και θεωρείται λογικό τίμημα.
Η τιτλοποίηση 1,5 δισεκ. λογαριασμών της ΔΕΗ που θεωρούνται βαθειάς καθυστέρησης θα καλυφθεί από την Pimco και την Deutsche Bank καταβάλλοντας περίπου 150 με 170 εκατ ευρώ εκ των οποίων 120 εκατ η Pimco και 50 εκατ η Deutsche bank.
Τα 170 εκατ αντιστοιχούν στο 11% της ονομαστικής αξίας.
Με τα 400 εκατ ευρώ – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ το τελικό τίμημα – η ΔΕΗ αποκτάει πρόσθετη ρευστότητα ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει εκκρεμότητες στον ισολογισμό της και να καλύψει επενδυτικές και άλλες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία της τιτλοποίησης η οποία είχε ξεκινήσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά καθυστέρησε υπερβολικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης