Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ταμειακές ανάσες για 8 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρήσεις δίνει η μηδενική προκαταβολή φόρου

Ταμειακές ανάσες για 8 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρήσεις δίνει η μηδενική προκαταβολή φόρου
Μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 29% στο 24% του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη του 2019
Σημαντικές ανάσες ρευστότητας για 8 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό δίνει η περικοπή της προκαταβολής φόρου έως και 100% ενώ πρόσθετες ελαφρύνσεις θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 29% στο 24% του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη του 2019.
Το φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας λόγω του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου «ξεφουσκώνει» έως και 85% για εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα χωρίς να υπολογισθεί η επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι όχι μόνο δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ πρόσθετου φόρου, αλλά θα λάβουν και επιστροφή από την Εφορία.
Μόνο οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητες από την κρίση της πανδημίας, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επαγγελματίες με μικρή μείωση τζίρου, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους καταγράφουν πτώση του τζίρο τους πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.
Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το δημόσιο θα χάσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δις. ευρώ. Ωστόσο είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει το κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης θα είναι ελλειμματικός.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής του φόρου. Σημειώνεται ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξοφλείται σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2020.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:
1. Για μείωση τζίρου 5-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
2. Για μείωση τζίρου 15,1-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
3. Για μείωση τζίρου 25,1-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.
4. Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.
5. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:
- Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.
- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Η διάταξη που θα ενσωματώνει τους νέους συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ενώ μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η διόρθωση του φόρου που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης