Άνω του 90% οι επικαιροποιήσεις εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ

Άνω του 90% οι επικαιροποιήσεις εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ
Τα αιτήματα είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019
Ακόμη μία απόδειξη της πολύ ισχυρής δυναμικής που έχει αποκτήσει ο εγχώριος κλάδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκύπτει από τις εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες παραγωγής που είχαν υποβληθεί από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επενδυτές φρόντισαν να επικαιροποιήσουν τα αιτήματά τους.

Όπως είναι γνωστό, για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019, οι επενδυτές όφειλαν έως τη Δευτέρα (6/06) να επιβεβαιώσουν τα αιτήματά τους και να υποβάλλουν επικαιροποιημένα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών. Κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έγινε για πάνω από το 90% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση των εν λόγω αιτήσεων έγινε με διαφορετικό πληροφοριακό σύστημα από τα αιτήματα που είχαν κατατεθεί νωρίτερα, καθώς υπάγονται στο νέο απλοποιημένο αδειοδοτικό καθεστώς που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ. Ως αποτέλεσμα, ο επιτυχής έλεγχός τους θα οδηγήσει στην έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ, έναντι της άδειας παραγωγής του προγενέστερου καθεστώτος.

Μάλιστα, η μεταρρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λάβει σάρκα και οστά από τον προηγούμενο μήνα. Κι αυτό γιατί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου εκδόθηκαν οι πρώτες Βεβαιώσεις Παραγωγού.

Στις 13 Ιουλίου εκπνέει η διορία για τις προγενέστερες αιτήσεις

Την ίδια στιγμή, την επόμενη Δευτέρα (13/07) ολοκληρώνεται η προθεσμία επικαιροποίησης των ακόμη παλαιότερων αιτήσεων, οι οποίες έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ έως και τον κύκλο υποβολής αιτήσεων Ιουνίου 2018. Και σε αυτή την περίπτωση, οι αιτούντες οφείλουν να επιβεβαιώσουν το αίτημά τους και να υποβάλλουν επικαιροποιημένα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αιτήσεις θα απορριφθούν.

Τα αιτήματα αυτά θα αξιολογηθούν με βάση το προγενέστερο αδειοδοτικό καθεστώς, με συνέπεια ο επιτυχής έλεγχός τους να σημαίνει την έκδοση άδειας παραγωγής. Λόγω της υπαγωγής στο παλαιό αδειοδοτικό πλαίσιο, η επικαιροποίησή τους γίνεται μέσω ενός διαφορετικού πληροφοριακού συστήματος που επίσης ανέπτυξε η ΡΑΕ.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης