Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Φόρο άνθρακα για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν με βάση τις εκπομπές CO2

Φόρο άνθρακα για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν με βάση τις εκπομπές CO2
Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον φόρο άνθρακα στις εισαγωγές από τρίτες χώρες
Τις επιλογές για την επιβολή τελών στις εισαγωγές ορισμένων αγαθών προκειμένου να προστατεύσει τη βιομηχανία της ΕΕ από τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων από χώρες με ασθενέστερες πολιτικές για το κλίμα όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπό εξέταση επιλογές είναι ένας φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), μια τελωνειακή εισφορά και μια επέκταση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού όπου οι εταιρείες της ΕΕ δεν επωμίζονται το κόστος του άνθρακα που τις θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι ξένων ανταγωνιστών που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες χρεώσεις.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδια το επόμενο έτος για την επιβολή του λεγόμενου κόστους άνθρακα στις εισαγωγές - μια κίνηση την οποία οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικές εντάσεις.

Σε διαβούλευση που ξεκίνησε την Τετάρτη, η Επιτροπή έθεσε επιλογές για την πολιτική, η οποία ελπίζει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 14 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ και την ανάκαμψή της από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν έναν συνοριακό φόρο επί των εισαγωγών επιλεγμένων προϊόντων υψηλής έντασης εκπομπών.
Ο φόρος θα συνδέεται με την τιμή στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS), το οποίο αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τη βιομηχανία να αγοράζουν άδειες για την κάλυψη των εκπομπών.

Η επέκταση του ETS στις εισαγωγές, αναγκάζοντας ξένες εταιρείες να αγοράζουν άδειες άνθρακα στα σύνορα, είναι επίσης μια επιλογή.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με τη δημιουργία ξεχωριστής ομάδας αδειών για ξένους παραγωγούς, ανέφερε η Επιτροπή.

Η τρίτη επιλογή είναι η επιβολή ΦΠΑ ή ειδικός φόρος κατανάλωσης σε άνθρακα σε προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη, ο οποίος θα επηρεάσει τους παραγωγούς της ΕΕ καθώς και τις ξένες εταιρείες.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η πολιτική της στα σύνορα άνθρακα θα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - αλλά έχει αναγνωρίσει ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους.

Ο Diederik Samsom, ο οποίος είναι επικεφαλής της Κομισιόν για το κλίμα, δήλωσε σε διαδικτυακό σεμινάριο στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ θέλει να δείξει ότι είναι σοβαρή για τη δράση για το κλίμα.

«Θέλουμε να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο , εάν χρειαστεί με όργανα που στο παρελθόν ήμασταν πρόθυμοι να ξεχάσουμε για προφανείς λόγους προκειμένου να μην δημιουργήσουμε προβλήματα σε άλλους στον κόσμο», συμπλήρωσε.
«Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα αν χρειαστεί.» επεσήμανε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης