Ηλεκτρισμός

ΔΕΗΑΝ: Θέμα 24ωρων η προκήρυξη του φωτοβολταϊκού 50 MW στη Μεγαλόπολη

ΔΕΗΑΝ: Θέμα 24ωρων η προκήρυξη του φωτοβολταϊκού 50 MW στη Μεγαλόπολη
Ξεκίνησε την Παρασκευή (24/07) η υλοποίηση του πρώτου φωτοβολταϊκού 15 MW στη Δυτική Μακεδονία
Ακόμη και σήμερα, ή το αργότερο τις αμέσως επόμενες ημέρες, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να «βγει στον αέρα» η προκήρυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Με το συγκεκριμένο έργο η ΔΕΗΑΝ σχεδιάζει να εγκαινιάσει τη συμμετοχή των σταθμών ΑΠΕ στο Target Model, επιλέγοντας στην πορεία να συνδυάσει τη σύναψη με τη μητρική της εταιρεία διμερούς σύμβασης αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Έτσι, μέσω του bilateral PPA που θα συνάψει με τη ΔΕΗ, η μητρική εταιρεία θα προαγοράσει την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή από το ένα σκέλος της μονάδας, ισχύος 39 MW.
Για το δεύτερο σκέλος του έργου, ισχύος 11
MW, η ΔΕΗΑΝ «κλείδωσε» χθες τιμή αναφοράς 49,11 ευρώ/MWh, μέσω της συμμετοχής της στη δημοπρασία της ΡΑΕ για νέα φωτοβολταϊκά.

Ο συνδυασμός των δύο καθεστώτων αποζημίωσης -bilateral PPA και FiP- ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη δραστηριοποίηση των νέων μονάδων ΑΠΕ στις καινούριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που θα «φέρει» η εφαρμογή του Target Model.
Επίσης, καθιστά την εταιρεία απόλυτα βέβαιη για τα επόμενα βήματά της, με σκοπό τη σημαντική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του Ομίλου.

Πέρα από ορόσημο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο Target Model, το εν λόγω φωτοβολταϊκό αποτελεί επίσης και την πρώτη «πράσινη» επένδυση του Ομίλου στη Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο στήριξης των λιγνιτικών περιοχών κατά την ενεργειακή μετάβαση.
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είναι γνωστό, η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή μίας φωτοβολταϊκής μονάδας 230
MW στη Δυτική Μακεδονία.

Μάλιστα, το πρώτο σκέλος της μονάδας, ισχύος 15 MW, ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες να υλοποιείται από την περασμένη Παρασκευή (24/07). Έτσι, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, εντός του Αυγούστου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και του δεύτερου «μικρού» σταθμού, ισχύος και πάλι 15 MW.
Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός για το μεγάλο πάρκο των 200 MW έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση, με την τεχνική αξιολόγηση των υποψήφιων αναδόχων.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης