Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης
Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη σχετικών παραγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση
Τα κίνητρα για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από επιχειρήσεις, περιλαμβάνει πρόσφατη εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στην εγκύκλιο της ΑΑΑΔΕ, περιλαμβάνονται επίσης οι φοροελαφρύνσεις για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης, καθώς και τα κίνητρα για την εγκατάσταση στις λιγνιτικές περιοχές επιχειρήσεων οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή προϊόντων (π.χ. εξαρτήματα ή μπαταρίες) τα οποία σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.

Τα ανωτέρω μέτρα εντάσσονται στις ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου του ΥΠΕΝ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, συμπληρώνοντας το πρόγραμμα επιδότησης που ήδη «τρέχει» για την απόκτηση ηλεκτρικών τετράτροχων και δικύκλων.

Έτσι, για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. με λιανική τιμή προ φόρων (ΛΤΠΦ) έως 40.000 ευρώ προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, με το υπόλοιπο της αξίας να θεωρείται φορολογητέο εισόδημα (παροχή σε είδος).

Έκπτωση μισθώματος για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη ΛΤΠΦ έως τις 40.000 ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης του μισθώματος από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό 50% και για το υπερβάλλον ποσό κατά 25%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. είναι 30% και για το υπερβάλλον ποσό 15%.

Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, ο φορολογικός συντελεστής κάθε κλιμακίου μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από τη δραστηριότητα αυτή, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά κέρδη από την παραγωγή αυτή και έως τη συμπλήρωση πέντε κερδοφόρων φορολογικών ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης