Ηλεκτρισμός

Target Model: Σύσκεψη υπό το ΥΠΕΝ την Τρίτη (25/08) για την πορεία του Dry Run

Target Model: Σύσκεψη υπό το ΥΠΕΝ την Τρίτη (25/08) για την πορεία του Dry Run
Χωρίς μείζονα τεχνικά προβλήματα έως τώρα η πλήρης λειτουργική προσομοίωση των ηλεκτρονικών πλατφόρμων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Σύσκεψη υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη (25/08) σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, με θέμα την έως τώρα εξέλιξη του Dry Run.

Εκτός από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, στη σύσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος στελέχη της ΡΑΕ καθώς των δύο Διαχειριστών των αγορών (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ). Σκοπός είναι να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα από τη λειτουργική προσομοίωση των πληροφοριακών συστημάτων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δοκιμές καταδεικνύουν την ετοιμότητα της ηλεκτρονικής υποδομής στην οποία πρόκειται να βασισθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι, αν και δεν έχουν λείψει μικρές αστοχίες στη «συμπεριφορά» των πληροφοριακών συστημάτων, δεν έχουν ανακύψει σημαντικά τεχνικά ζητήματα τα οποία να δημιουργούν ανησυχίες για το κατά πόσο η υποδομή θα μπορέσει να υποστηρίξει με επιτυχία τη μετάβαση στο Target Model από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η «πρεμιέρα» του Target Model.

Απόκλιση από το υφιστάμενο μοντέλο αγοράς

Την ίδια στιγμή πάντως, προβληματισμό εξακολουθεί να δημιουργεί η ποιότητα των αποτελεσμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εικονικές προσφορές που εισάγουν οι συμμετέχοντες φαίνεται να μην κινούνται στα δεδομένα πραγματικής λειτουργίας των αγορών. Έτσι, από τις επιλύσεις προκύπτουν αφύσικες αυξομειώσεις, οι οποίες δηλαδή είναι αναντίστοιχες των διακυμάνσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει η εγχώρια παραγωγή και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις δυόμισι εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη του Dry Run έχει υπάρξει σχετική πρόοδος, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η απόκλιση των εικονικών προσφορών από τα δεδομένα του υφιστάμενου μοντέλου αγοράς (Mandatory Pool).

Ωστόσο, η «απόσταση» αυτή παραμένει ακόμη αρκετά μεγάλη, για να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το ύψος στο οποίο θα κινούνταν οι τιμές στις τρεις αγορές, αν αυτή τη στιγμή λειτουργούσαν πραγματικά, καθώς και για τη ρευστότητά τους.

Δήλωση ετοιμότητας από τους Διαχειριστές έως τις 11/09

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη του Τarget Model στις 17 Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε λειτουργία οι τρεις νέες αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, αγορά εξισορρόπησης). Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στην προθεσμιακή αγορά να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και παράγωγων με φυσική παράδοση.

Φορέας λειτουργίας της προημερήσιας, της ενδοημερήσιας και της προθεσμιακής αγοράς είναι η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και για την αγορά εξισορρόπησης ο ΑΔΜΗΕ. Νωρίτερα από το Go – Live των αγορών, και συγκεκριμένα έως τις 11 Σεπτεμβρίου, οι δύο Διαχειριστές θα υποβάλουν στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ τελική αναφορά – δήλωση τεχνικής ετοιμότητας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον την εκτέλεση του συνόλου των ενεργειών του προγράμματος δοκιμών.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης