Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ανησυχία για σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού IGB

Ανησυχία για σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού IGB
Η βουλγαρική πλευρά πιέζει να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας
Ανησυχίες για σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας (ΙGB) εκφράζονται από τη βουλγαρική πλευρά. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα, οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εργασίες που έχει αναλάβει με διαγωνιστική διαδικασία η εταιρία Avax είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Avax έχει υποβάλει αίτημα στην κοινοπραξία ICBG που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για αύξηση του προυπολογισμού ανάθεσης κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει απορριφθεί.

Η βουλγαρική πλευρά πιέζει να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρία και σχετική πρόταση μεταφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνίας για την συμμετοχή της Bulgartransgaz στο FSRU Aλεξανδρούπολης.

Ενδιαφέρον και της αμερικανικής πλευράς

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων, σύμφωνα με άλλες πηγές οφείλεται στον τρόπο που καταβάλλονται οι χρηματοροές από την κοινοπραξία του IGB στον υπεργολάβο του έργου, κάτι όμως που ήταν γνωστό στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Το θέμα των καθυστερήσεων στην κατασκευή του αγωγού απασχολεί κατά τις ίδιες πληροφορίες και την αμερικανική πλευρά που στηρίζει στην λειτουργία του την διαφοροποίηση πηγών ενέργειας για την Βουλγαρία και τα Βαλκάνια και την απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο, η οποία πιέζει για άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες για το συντονισμό όλων των πλευρών, ώστε το έργο να προχωρήσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

"Κάθε μήνα έχουμε 300 ώρες εργασίας, δεδομένου ότι 160 ώρες είναι φυσιολογικό να δουλεύουμε. Έχουμε πολλά μπόνους. Μετά τις ώρες εργασίας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Εργαζόμαστε κάθε Σάββατο, ακόμη και για μερικές εβδομάδες", δήλωσε υπάλληλος που απασχολείται στην κατασκευή του αγωγού, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα. "Είμαστε εδώ για έξι μήνες, δεν έχουμε λάβει τρεις μισθούς", πρόσθεσε ένας άλλος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης