Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αναβολή της έναρξης του Target Model ζητούν «παίκτες» της αγοράς

Αναβολή της έναρξης του Target Model ζητούν «παίκτες» της αγοράς
Θέμα αναβολής της έναρξης του Target Model, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν θέσει σύμφωνα με πληροφορίες στο ΥΠΕΝ «παίκτες» της αγοράς.

Σύμφωνα με πηγές από τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, έως αυτή τη στιγμή η απόκλιση των αποτελεσμάτων του dry run από τα δεδομένα της υφιστάμενης αγοράς παραμένει αρκετά μεγάλη. Επομένως, δεν έχουν διασφαλισθεί οι συνθήκες που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση στο Target Model, από το υφιστάμενο μοντέλο του Mandatory Pool.

Το αίτημα τέθηκε στους εκπροσώπους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή (28/08), κατά τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αξιολογηθούν τα έως τώρα αποτελέσματα από τις δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων των αγορών. Όπως επισημαίνουν οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες, αυτό που διαφάνηκε είναι πως το ΥΠΕΝ θα σταθμίσει τα δεδομένα, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις του.

Κριτήριο για το Go – Live η σύγκλιση των αποτελεσμάτων

Οι εν λόγω «παίκτες» δεν θέτουν μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη μετάθεση της «πρεμιέρας» των νέων αγορών. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως κριτήριο για να επανακαθορισθεί το Go – Live θα πρέπει να είναι η σύγκλιση των αποτελεσμάτων των δοκιμών, με τα δεδομένα της πραγματικής υφιστάμενης αγοράς. Κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να επιτευχθεί σε 10 ημέρες ή σε μερικές εβδομάδες, με την περαιτέρω συνέχιση των δοκιμών.

Οι ίδιοι εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στην αγορά εξισορρόπησης, για την οποία όπως επισημαίνουν άρχισαν να δημοσιοποιούνται αποτελέσματα μόλις τις τελευταίες ημέρες. Επομένως τα διαθέσιμα στοιχεία είναι λίγα, όπως υπογραμμίζουν, για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το dry-run έχει παραταθεί κατά μία εβδομάδα, έως την προσεχή Κυριακή (6/09), προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος στους συμμετέχοντες να «εξασκηθούν» στη λειτουργία των νέων αγορών. Κι αυτό γιατί δεν καταγράφονται μείζονα τεχνικά ζητήματα που θα χρειάζονταν χρόνο για να επιλυθούν έως την έναρξη του Target Model.

Εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων

Σε αυτό το πλαίσιο, την εύρυθμη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων θα αποφαίνεται η τελική έκθεση τεχνικής και συμβατικής ετοιμότητας που, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υποβάλουν σήμερα στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ οι Διαχειριστές των δύο αγορών, δηλαδή η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και ο ΑΔΜΗΕ. Η εν λόγω έκθεση προβλέπεται από την υπουργική απόφαση για την έναρξη του Target Model, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υποβληθεί στο διάστημα από 31η Αυγούστου έως 4η Σεπτεμβρίου.

Με βάση την υπουργική απόφαση, η έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο διεξαγωγής του dry run. Για τη διαπίστωση της έναρξη των νέων αγορών, προβλέπει την υποβολή έως 11 Σεπτεμβρίου από τους διαχειριστές της τελικής αναφοράς – δήλωσης τεχνικής ετοιμότητας, η οποία μεταξύ άλλων θα προσδιορίζει την ημερομηνία του Go – Live.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης