Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι αλλαγές στις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών ενεργειακών - Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ οι κερδισμένοι

Οι αλλαγές στις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών ενεργειακών - Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓΑ οι κερδισμένοι
Η πανδημία επέφερε μεγάλες αλλαγές στους συσχετισμούς των αξιών σε ενέργεια και βιομηχανία - Το μέλλον
Mια ματιά στις κεφαλαιοποιήσεις μερικούς μήνες μετά το ξέπασμα της κρίσης του COVID - 19 δείχνει ότι τα νούμερα και οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει στους ενεργειακούς και βιομηχανικούς κολοσσούς της χώρας.
Η εξέλιξη του COVID χτύπησε βασικά τα διυλιστήρια ενώ ωφέλησε τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.
Δεν ανέκοψε την πορεία της ΔΕΗ που βρίσκεται σε υψηλά 5ετίας, χάρις την κλιμάκωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης.
Τα ΕΛΠΕ εξακολουθούν να διατηρούν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση παρά το γεγονός ότι η μετοχή τους προσεγγίζει μια ζώνη χρηματιστηριακών τιμών όχι πολύ υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά με κεφαλαιοποίηση στα 1,4 δισ.
Το πρόβλημα για την εταιρία έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθίσταται σε αυτήν την κεφαλαιοποίηση ανούσια η οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, την στιγμή που ο ο κλάδος συρρικνούται από πλευράς αξιών διεθνώς και είναι βέβαιο ότι τα ενεργειακά πρότυπα θα συνεχίσουν να  αλλάζουν ριζικά τα επόμενα χρόνια.
Κρυμμένος άσσος είναι οι έρευνες υδρογονανανθράκων που μπορεί να προσδώσουν στα ΕΛΠΕ ένα σημαντικό asset.

Μυτιληναίος - Τέρνα Ενεργειακή : Οι νικητές της κρίσης του COVID


Κοντά στην κεφαλαιοποίηση αυτή βρίσκονται η Τέρνα Ενεργειακή, που χρηματιστηριακά έχει μια πολύ καλή χρονιά με κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ και η Μυτιληναίος που έχει ανακάμψει στα 1,28 δισ.
Εδώ το ποτήρι δείχνει μάλλον μισοάδειο καθώς για την Τέρνα υπάρχουν αναλύσεις που δίνουν τιμή - στόχο τα 14,8 ευρώ, δηλαδή 30% υψηλότερα, καθώς πρωταγωνιστεί ατην αιολική ενέργεια με εξωστρέφεια.
Από την άλλη πλευρά η Μυτιληναίος έχει πάρει κεφάλι στον κλάδο του φυσικού αερίου και θα είναι η πρώτη εταιρία που θα έχει έτοιμο εντός της προσεχούς διετίας την υπερσύγχρονη μονάδα του CCGT, ενώ  το αλουμίνιο παραμένει asset, όπως αποδείχθηκε μεσούσης της κρίσης του COVID,καθώς μάλιστα τον Αύγουστο η παγκόσμα πρωτογενής  παραγωγή σημείωσε αύξηση 2,4% φθάνοντας τους 5,48 εκατ τόνους, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου που δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία στις 21 Σεπτεμβρίου.
Γιατί έχει σημασία το στοιχείο αυτό; Γιατί σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της IAI Στρατηγό Miles Prosser, η αύξηση της παραγωγής δείχνει ότι το αλουμίνιο παραμένει σημαντικό κατά την διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης υγείας καλύπτοντας και προσφέροντας υλικό και εξοπλισμό για ιατρικές προμήθειες, κατασκευές, μεταφορές , συσκευασία τροφίμων και ποτών." Τούτων δοθέντων θεωρούμε ότι έχουμε προοπτικές αισιοδξίας για την περίοδο μετά την κρίση για αυτήν τον βιομηχανικό κλάδο" ανέφερε ο κ. Prosser.

Παράλληλα η Μυτιληναίος έχει δύο μεγάλα projects που μπορούν να δημιουργήσουν assets σε δύο τομείς που συνδέονται με τις νέες ενεργειακές δραστηριότητες και τεχνολογίες. Η μια αφορά την METKA EGN που χτίζει ένα σημαντικό backlock στην κατασκευή και πώληση ηλιακών πάρκων, με την ηλιακή ενέργεια να παίρνει σταδιακά την πρωτοκαθεδρία στις ΑΠΕ.
Από την άλλη το EPC στον τομέα του Sustainability σε συνδυαμό με τα κριτήρια του ESG, για τα οποία όπως ανέφεραν χθές στο Bloomberg εκπρόσωποι Αμερικανικών Funds θα βοηθηθούν και θα ευνοηθούν σε περίπτωση εκλογής Biden, θα προσδώσει αξία στην εταιρία.
Υπάρχει και ο τομέας των έργων όπου η είσοδος γίνεται δυναμικά με αυξανόμενο ανεκτέλεστο.
Συμπερασματικά αν και οι αναλύσεις φέρνουν την μετοχή της εταιρίας σε επίπεδα 30-35% υψηλότερα από τα τρέχοντα η Μυτιληναίος υλοποιώντας το επενδυτικό της πρόγραμμα υπό συνθήκες ομαλότητας στις διεθνείς αγορές θα μπορέσει να φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 2 δισ ευρώ.


ΔΕΗ - Motor Oil μια συμμαχία με κυρίαρχο ρόλο


Η ευχάριστη εκπληξη ασφαλώς και είναι η ΔΕΗ που μέσα στην κρίση συνέχισε την μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ και η αγορά την ανταμοίβει.
Αν η ΔΕΗ ολοκληρώσει την πώληση του 49% της συμμετοχής του ΔΕΔΔΗΕ σε μια καλή αποτίμηση, τότε και με δεδεομένο ότι συνεχίζει τις κινήσεις εξορθολογισμού μπορεί να φέρει την κεφαλαιοποίηση μεταξύ 1,6 και 2 δισ ευρώ, με δεδομένο ότι θα ξεκινά από ενα EBITDA της τάξης των 700- 800 εκατ ευρώ ετησίως. Είναι σημαντικό επίσης πως η ΔΕΗ θα εμπλακεί και αυτή στο project της ηλεκτροκίνησης.

Η Motor Oil δεχόμενη το πλήγμα των πετρελαϊκών έχει υποχωρήσει στα 1,1 δισ αλλά έχει προχωρήσει και προχωρεί σε σειρά κινήσεων από τις ΑΠΕ μέχρι το retail και η στρατηγική της θα είναι επιθετική αφού όπως έχει αναφέρει το μάνατζμεντ ο άμεσος στόχος θα είναι τα 300 MW ΑΠΕ , αλλά υπάρχουν και τα projects της ηλεκτροκίνησης, του δικτύου φόρτισης κλπ.
Αν Motor Oil και ΔΕΗ πάρουν από κοινού την ΔΕΠΑ τότε σίγουρα οι δύο μεγάλοι όμιλοι θα έχουν βάλει πολύ γερό πόδι στην αγορά φυσικού αερίου.


Tα μεγαλύτερα upside


Τέλος ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι εξώφθαλμα υποτιμημένος στα 629 εκατ ευρώ, αλλά μην ξεχνάμε την ξεχωριστή παρουσία των Ελβαλχαλκόρ με κεφαλαιοποίηση 495 εκατ και την CENERGY με 190 εκατ που ελέγχονται πλήρως από την μητρική .

Η αγορά ενέργειας θα έχει  μια σειρά σημαντικών εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροκίνηση, τα δίκτυα φόρτισης και την ανάπτυξη των τεχνολογιών της μπαταρίας.
Συμπερασματικά όλες οι μετοχές που άπτονται του βιομηχανικού και ενεργειακού κλάδου έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου με την Μυτιληναίος και την ΔΕΗ να δείχνουν ότι στην παρούσα φάση ωριμάζουν projects για το μεγαλύτερο upside.
Και η Tερνα Ενεργειακή πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε καλύτερη αγορά και πιο ομαλές συνθήκες μπορεί να φθάσει το 1,65 δισ ευρώ, η συνέχεια όμως  θα κριθεί από τις επεκτατικές και  στρατηγικές κινήσες στις οποίες θα προχωρήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης