Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το μυστικό πίσω από την νέα ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ - Ποιά είναι

Το μυστικό πίσω από την νέα ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ - Ποιά είναι
Πώς η νέα δύναμη των ΑΠΕ καθίσταται η ισχυρότερη ενεργειακή εταιρεία στις ΗΠΑ

Ο ενεργειακός τομέας της Αμερικής διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων κυριαρχούσαν πάντα στον ενεργειακό χώρο των ΗΠΑ και καμία εταιρεία δεν ήταν πιο κυρίαρχη από την Exxon Mobil. H τελευταία ήταν ανέκαθεν η πιο πολύτιμη εταιρεία ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, τα φώτα της διασημότητας έχει «κλέψει» μια εταιρεία ΑΠΕ, η οποία μπήκε στα «ρούχα» της πιο πολύτιμης εταιρείας ενέργειας της Αμερικής από την πανίσχυρη Exxon. Ο λόγος για την NextEra Energy Inc. (ΝΕΕ) με έδρα τη Φλόριντα, η οποία ειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ενεργειακά συστήματα. Μάλιστα, την Τετάρτη η ΝΕΕ παρουσίασε ανώτατο όριο αγοράς 147,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τα 144,69 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 141,32 δισεκατομμύρια δολάρια από την Exxon και τη Chevron, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η NEE σημείωσε αύξηση 23,5% από έτος σε έτος έναντι -50,8% και -39,0% από XOM και CVX.

nrto

Η «ευκαιρία» του COVID-19

Επί του παρόντος, η ΝΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, με χωρητικότητα 45.900 MW. Η εταιρεία διαθέτει οκτώ θυγατρικές, με τη μεγαλύτερη, NextEra Energy Services, που παρέχει 5 εκατομμύρια σπίτια στη Φλόριντα με ηλεκτρικό ρεύμα. H εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην ηλιακή ενέργεια και το υδρογόνο.

Η NextEra αποκάλυψε το στόχο για την εγκατάσταση περισσότερων από 30 εκατομμυρίων ηλιακών συλλεκτών, ή περίπου 10.000 MW ηλιακής χωρητικότητας στη Φλόριντα έως το 2030 μέσω μιας από τις θυγατρικές της, Florida Power & Light ( FPL).

Επίσης, η εταιρεία έχει πρόσφατα εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τεχνολογία καυσίμων υδρογόνου.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πρόσκλησης για κέρδη, η CFO της NextEra, Rebecca Kujawa δήλωσε ότι η εταιρεία είναι "ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για το μακροπρόθεσμο δυναμικό του υδρογόνου" και συζήτησε σχέδια για την έναρξη ενός πιλοτικού έργου υδρογόνου σε έναν από τους σταθμούς παραγωγής του στο Okeechobee Clean Energy Center που ανήκει στη θυγατρική της, Florida Power & Light (FPL).

Η εκλογή Biden

O Joe Biden ανακοίνωσε επιθετικά σχέδια για την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πράγματι, ο Biden πρότεινε το ποσό των 1,7 τρις. δολ. σε ομοσπονδιακές δαπάνες την επόμενη δεκαετία για την επίτευξη αυτού του στόχου, με τον ιδιωτικό τομέα να αναμένεται να καλύψει το υπόλοιπο. Ο Biden λέει επίσης ότι το κόστος των φορολογουμένων μπορεί να ανακτηθεί καταργώντας το γενναιόδωρο φορολογικό μπόνους που έδωσε ο Τrump στα ορυκτά καύσιμα των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις της Kujawa στους αναλυτές

«Με βάση τη συνεχιζόμενη ανάλυσή μας για το μακροπρόθεσμο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους, παραμένουμε σίγουροι όπως πάντα ότι η αιολική, ηλιακή και η αποθήκευση μπαταριών θα διαταράξουν πολύ τον υπάρχοντα στόλο γενιάς της χώρας. Θα μειώσουν το κόστος για τους πελάτες και με βοήθεια θα επιτύχουμε μελλοντικές μειώσεις εκπομπών CO2.

Ωστόσο, για να επιτύχουμε ένα μέλλον χωρίς εκπομπές, πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν άλλες τεχνολογίες και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για το μακροπρόθεσμο δυναμικό του υδρογόνου».

Η αντικατάσταση του φυσικού αερίου με μηδενικές εκπομπές υδρογόνου θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει το στόχο της να γίνει 100% χωρίς εκπομπές έως το 2050.

Η Kujawa δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να αξιολογεί άλλες πιθανές ευκαιρίες υδρογόνου για να επιταχύνει την απανθρακοποίηση στα καύσιμα μεταφοράς και να υποστηρίξει τη μελλοντική ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές χαμηλού κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης