Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπ. Ενέργειας ΗΠΑ: Η Πολωνία θα αγοράσει τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας 18 δισ. δολ. από αμερικανικές εταιρείες

Υπ. Ενέργειας ΗΠΑ: Η Πολωνία θα αγοράσει τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας 18 δισ. δολ. από αμερικανικές εταιρείες
Για την κατασκευή έξι αντιδραστήρων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία έχουν συνάψει συμφωνία στην οποία η Πολωνία θα αγοράσει τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες των ΗΠΑ για ένα σχέδιο κατασκευής έξι αντιδραστήρων σε μια συνεργασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 100 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ τη Δευτέρα 19/10/2020.

"Ελπίζουμε ότι οι τελικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την Πολωνία ... για μια χρονική περίοδο θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιλέξουν την τεχνολογία των ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.
Η Westinghouse, η Bechtel και η Southern Co SO.N θα συμμετάσχουν σε μελέτη μηχανικής και σχεδιασμού για προγραμματισμένες εγκαταστάσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του τμήματος ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται με την Κίνα και τη Ρωσία για την παροχή τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας σε χώρες που ελπίζουν να κατασκευάσουν τους πρώτους αντιδραστήρες τους ή να ενισχύσουν τα προγράμματά τους.
Ο Brouillette είπε ότι οι αντιδραστήρες θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης της Πολωνίας από τη Ρωσία για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Πολωνία, παραδοσιακά ένας μεγάλος αγοραστής φυσικού αερίου της Ρωσίας, που ανταγωνίζεται την πυρηνική ενέργεια, στοχεύει να σταματήσει αυτές τις αγορές μετά το 2022. Αντ 'αυτού, θα λάβει παραδόσεις αγωγών από τη Νορβηγία και υγροποιημένο φυσικό αέριο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.

Αντιδραστήρες

Κατά τους επόμενους 18 μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία θα επεξεργαστούν μια έκθεση για το πρόγραμμα που επιδιώκει την κατασκευή έξι αντιδραστήρων, καθώς και πιθανές ρυθμίσεις χρηματοδότησης, ανέφερε το υπουργείο.
Οι πρώτοι αντιδραστήρες έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν έως το 2033 σε ένα πρόγραμμα που πιθανώς θα αξίζει 40 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η Πολωνία θα προχωρήσει σε αγορές τουλάχιστον 18 δις. δολάρια από εταιρείες των ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αυτό το μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στον ποταμό Δούναβη. Ο κρατικός παραγωγός πυρηνικής ενέργειας της Ρουμανίας Nuclearelectrica ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με την China General Nuclear (CGN) σχετικά με την κατασκευή των αντιδραστήρων αφού είχαν παραταθεί για έξι χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης