Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μέσω του Turkish Stream το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα

Μέσω του Turkish Stream το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα
Η βουλγαρική αγορά «πύλη» μεταφοράς αερίου της Gazprom σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες
Με ρωσικό αέριο που φθάνει στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία μεν, αλλά τροφοδοτείται από τον νέο αγωγό Ρωσίας- Τουρκίας, Turkish Stream, μεταφέρει πλέον η Gazprom το αέριο στο ελληνικό δίκτυο.

Η διαδρομή μέσω της Ουκρανίας, απ’ όπου περνούσε στο παρελθόν το ρωσικό αέριο που κατέληγε στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα έχει καταργηθεί, όπως αναφέρει το Euractiv σε σχετικό δημοσίευμα.

Παρά τους περιορισμούς της ΕΕ για την επέκταση του ρωσικού ομίλου στις ευρωπαϊκές υποδομές και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Gazprom κατάφερε μέσω της Βουλγαρίας και του «Balkan Stream», το οποίο τυπικά αποτελεί την επέκταση του βουλγαρικού εθνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, να «κλειδώσει» τη βουλγαρική αγορά και να τη χρησιμοποιεί πια σαν την πύλη μεταφοράς αερίου σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τουλάχιστον αναφέρει το δημοσίευμα.

Δέσμευση των σημαντικότερων σημείων εισόδου και εξόδου

Η Gazprom έχει δεσμεύσει τα πιο σημαντικά συνοριακά σημεία των βουλγαρικών αγωγών διέλευσης και σύμφωνα με τo άρθρο, αυτό έγινε χωρίς να καταβάλει τα κεφάλαια για την κατασκευή του Balkan Stream, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το βουλγαρικό κράτος.

Ο έλεγχος πέρασε στο ρωσικό κολοσσό μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων μεταξύ της Gazprom και του βουλγαρικού κρατικού φορέα Bulgartransgaz. Οι συμβάσεις αυτές, μεταξύ άλλων καλύπτουν την δέσμευση χωρητικότητας σχεδόν όλων των συνοριακών δυνατοτήτων, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Διαχειριστών Φυσικού Αερίου ( ENTSO-G).

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία εξαρτώνται από την ικανότητα επτά σημείων εισόδου και εξόδου σε διασυνοριακούς αγωγούς φυσικού αερίου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Gazprom ελέγχει όλες τις βασικές εξόδους του βουλγαρικού συστήματος προς τη στρατηγική νότια κατεύθυνση, δηλαδή την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και προς τη Σερβία στα δυτικά.

Αλλαγή διέλευσης από την 1η Ιανουαρίου 2020

Μέχρι το τέλος του 2019, η Gazprom προμήθευε φυσικό αέριο στη λεγόμενη νότια κατεύθυνση στην Ευρώπη, μέσω transit αγωγού από την Ουκρανία και τη Ρουμανία στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την πΓΔΜ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, η ροή της διέλευσης άλλαξε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το ρωσικό αέριο έρχεται από την Τουρκία μέσω της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream, o οποίος μεταφέρει απευθείας το αέριο από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας.

Με τη νέα διαδρομή, το αέριο της Gazprom εισέρχεται μέσω των βουλγαρικών-τουρκικών συνόρων στην είσοδο Strandzha II - Malkoclar, όπου συνδέεται ο αγωγός ρωσικής τουρκικής ροής με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης