Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 6 πολιτείες – κλειδιά που θα κρίνουν τη μονομαχία Biden με Trump - Tα κριτήρια των ψηφοφόρων

Οι 6 πολιτείες – κλειδιά που θα κρίνουν τη μονομαχία Biden με Trump - Tα κριτήρια των ψηφοφόρων
Ποια θέματα της επικαιρότητας συμβάλλουν στα κριτήρια  επιλογής των ψηφοφόρων στις αμερικανικές εκλογές

Η μεγάλη ώρα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο έφτασε, με τον Joe Biden να έχει το προβάδισμα σε έξι πολιτείες και τον Τrump να καλείται να ανανεώσει για δεύτερη φορά τη θητεία του στον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με έρευνα του CNBC/Change Research, το αποτέλεσμα θα κριθεί στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μικρό προβάδισμα του Biden στη Φλόριντα και μάχη σε Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα.

Μια ξεχωριστή εθνική δημοσκόπηση CNBC / Change Research δείχνει ότι ο Biden ηγείται του Trump με περιθώριο 52-42%. Οι δημοσκοπήσεις στην τελευταία στροφή πριν από την Ημέρα των Εκλογών δείχνουν ένα σαφές, αλλά σε καμία περίπτωση ανυπέρβλητο πλεονέκτημα για τον Biden στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο.

Ενώ σε Αριζόνα, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβανία δεν έχουν μεγάλη απόσταση, ο Trump φαίνεται ότι χρειάζεται να καλύψει περισσότερο έδαφος στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, δύο μεγάλες γαλάζιες πολιτείες που τον βοήθησαν για να πάρει τα κλειδιά στον Λευκό Οίκο το 2016.

Στην Αριζόνα, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει, ενώ το 82% και το 81% των πιθανών ψηφοφόρων στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, αντίστοιχα, δήλωσαν το ίδιο. Εν τω μεταξύ, το 63% και το 57% των ψηφοφόρων του Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν αντίστοιχα, δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει. Στην Πενσυλβανία, μόνο το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει.

Ποιές είναι οι έξι πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα

koilp

Πάνω από 98 εκατ. αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει - Ρεκόρ συμμετοχής

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 97 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων --δια ζώσης ή δι' αλληλογραφίας--, ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του  κορονοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα φανούν συνεπείς  στο ραντεβού τους.

Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπoρούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Στις ειδικές εκλογές της Αριζόνα, ο Δημοκρατικός Mark Kelly ηγείται της Ρεπουμπλικανικής Martha McSally με περιθώριο 51% έως 47%. Ο γερουσιαστής του Μίσιγκαν Gary Peters κατέχει το προβάδισμα 51% έως 46% έναντι του βετεράνου και επιχειρηματία, John James.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο πρώην δημοκρατικός γερουσιαστής Cal Cunningham οδηγεί τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Thom Tillis με περιθώριο 50% έως 46%. Οι δημοσκοπήσεις του CNBC / Change Research έχουν βρει ένα σταθερό αλλά μικρό προβάδισμα για τον Cunningham καθ 'όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και μετά την επιβεβαίωση της ρομαντικής σχέσης του Δημοκρατικού με μια γυναίκα που δεν είναι η σύζυγός του.

defol

Η ψήφος του COVID-19

Μάλιστα, στις έξι πολιτείες το 46% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Trump χειρίζεται τον ιό, έναντι 54% που τον απορρίπτουν. Σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 41% ​​των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος διαχειρίζεται την επιδημία, έναντι 59% που δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν.

Ταυτόχρονα, το 53% των ψηφοφόρων στις πολιτείες της μάχης δήλωσε ότι προτιμούν τον Βiden και τους Δημοκρατικούς να χειρίζονται τον κορανoϊό, έναντι 47% που επέλεξαν τον Τrump και τους Ρεπουμπλικάνους. Σε εθνικό επίπεδο, το 58% δήλωσε ότι θα επιλέξει τον Biden και το κόμμα του για να διαχειριστεί την πανδημία, ενώ το 42% επέλεξε τον πρόεδρο και το κόμμα του.

Παράλληλα, η στάση του Trump στα οικονομικά θέματα δείχνει ενθαρρυντική σε επίπεδο απήχησης. Το 51% των ερωτηθέντων στις πολιτείες και το 46% σε εθνικό επίπεδο δήλωσαν ότι ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα. Η οικονομία και ο κοροναϊός φάνηκαν να είναι τα καθοριστικά ζητήματα για τους ερωτηθέντες στην ψηφοφορία στο τελευταίο τμήμα πριν από την Ημέρα των Εκλογών, όταν οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αναφέρουν τα τρία πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τα hot θέματα των ψηφοφόρων

Στην έρευνα, το 48% επέλεξε την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και το κόστος ζωής, ενώ το 41% ​​επέλεξε το Covid-19. Η επόμενη μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η πολιτική διαφθορά, την οποία επέλεξαν το 34% των ψηφοφόρων.

Σε εθνικό επίπεδο, το 44% των ψηφοφόρων επέλεξε το Covid-19, ακολουθούμενο από την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και το κόστος ζωής στο 43% και την πολιτική διαφθορά στο 31%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης