Διεθνή

Προβάδισμα Biden 248 - 212 στους εκλέκτορες - Iσχυρή άνοδος S&P (+2,3%) στις 3448 +3,6% ο NASDAQ

Προβάδισμα Biden 248 - 212 στους εκλέκτορες  - Iσχυρή άνοδος S&P (+2,3%) στις 3448 +3,6% ο NASDAQ
Στην Γερουσία 48 -47 μπροστά οι Ρεπουμπλικάνοι - Προβαδισμα οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσσο 200 - 185  - Ανακάμπτουν ισχυρά οι αγορές
UPD (17.35) Τα διεθνή οικονομικά μέσα παίρνουν σαφή θέση κατά της αυτοανακήρυξης Trump ως νικητή των εκλογών αλλά και οι αγορές αγνοούν την εμπλοκή της προσφυγής του supreme court καθώς ο S&P με άνοδο +2,34% ξεπέρασε τις 3448 μονάδες, ο NASDAQ +3,7% και ο DOW +1,6% στις 27.930 μονάδες
Η Ευρώπη σε θετικό έδαφος αφού νωρίτερα ο DAX έγραψε και -2% στις 11.842 μονάδες ανέβηκε στις 12.324 μονάδες(+1,9%).
Ο Biden πήρε και το Wisconsin εξασφαλίζοντας 10 ακόμα εκλέκτορες και φθάνοντας τους 248.

Από τις κυρότερες μετοχές +5,97% η Amazon, +4% η Αpple, +5,6% η Alphabet ( σε υψηλό 52 εβδομάδων).

 
Δημοκρατικοί: Εξωφρενική η τοποθέτηση Trump - Είμαστε έτοιμοι για όλα
 

Στην πρόθεση του Donald Trump να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων αναφέρθηκε το επιτελείο του Joe Biden, το οποίο χαρακτήρισε εξωφρενική την τοποθέτηση του.
Η Jen O' Malley, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Biden χαρακτήρισε εξοργιστικές και πρωτοφανείς τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
«Η δήλωση του Προέδρου απόψε σχετικά με την προσπάθεια να σταματήσει η καταμέτρηση ήταν εξωφρενική, άνευ προηγουμένου και εσφαλμένη.
Ήταν εξωφρενικό γιατί πρόκειται για μία προσπάθεια να αφαιρεθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών.
Η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει» τόνισε η O' Malley, αναφέροντας πως η νομική ομάδα των Δημοκρατικών είναι έτοιμη να απαντήσει στον Trump, εάν αυτός τελικά προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
O Biden φαίνεται ότι ελέγχει πάντως την Nevada και το Wisconsin.


Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με αίτημα να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Στόχος του Trump είναι να μην καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγγειλε εκλογική απάτη και υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες - κλειδιά, οι οποίες θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
H στάση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους αναλυτές ήταν ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα.
Ήδη ο πρόεδρος Trump είχε προετοιμάσει μία στρατιά νομικών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να οδηγήσουν την εκλογική μάχη στα δικαστήρια. 
«Είχαμε κερδίσει τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν.
Είμασταν έτοιμοι να γιορτάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά στη Φλόριντα, κερδίσαμε τη σπουδαία Πολιτεία του Οχάιο, το Τέξας και δεν το έχουν καν συμπεριλάβει στα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
O Trump υποστήριξε ακόμη, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, πως «μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν.
«Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα» των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.


Προηγείται ο Biden με 238 -212 στους εκλέκτορες


Το αποτέλεσμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στις αμερικανικές εκλογές δεν ξεκαθαρίζει το νικητή, αφού οι διαφορές είναι οριακές στους εκλέκτορες , στην Γερουσία και στο Κογκρέσσο.


Τηρείται στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των Πολιτειών που είναι σε εκκρεμότητα αλλά και των επιστολικών ψήφων για να διαφανεί ποιός από τους δύο υποψηφίους θα περάσει τους 270 εκλέκτορες.

Στην Γερουσία μέχρι στιγμής είναι 47 -47 και το Κογκρέσσο ήλθε και πάλι στον έλεγχο των Δημοκρατικών

Στην συνέχεια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με αίτημα να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.
Στόχος του Trump είναι να μην καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγγειλε εκλογική απάτη και υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τις εκλογές.
H στάση του Αμερικανού προέδρου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους αναλυτές ήταν ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα.
Ήδη ο πρόεδρος Trump είχε προετοιμάσει μία στρατιά νομικών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να οδηγήσουν την εκλογική μάχη στα δικαστήρια.
«Είχαμε κερδίσει τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν.
Είμασταν έτοιμοι να γιορτάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά στη Φλόριντα, κερδίσαμε τη σπουδαίο πολιτεία του Οχάιο, το Τέξας και δεν το έχουν καν συμπεριλάβει στα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της πλευράς Biden ήταν ότι η δήλωση του Trump ήταν αποτρόπαια και είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει σε νομικό επίπεδο.
Παράλληλα η υπόθεση αυτή θα εκδικασθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν επιδέχεται καθσυτέρηση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει.
Κάτι που ο Trump γνωρίζει και δεν έχει την δυνατότητα να εκβιάσει την οικονομία και την αγορά.
Για αυτό άλλωστε και οι αγορές ανέκτησαν τις προσωρινές απώλειες.


Υποχώρηση στις αγορές αρχικά και αναζήτηση ισορροπίας στην συνέχεια
 

Oι δηλώσεις Trump για την προσφυγή στο supreme court δημιούργησαν αβεβαιότητα στις αγορές που έχουν μπροστά τους το αποτέλεσμα που δεν ήθελαν να έχουν.
Ο ίδιος ο Trump προεξόφλησε ότι παίρνει την Pensylvania, την Georgia , τη North Carolina και κερδίζει τις εκλογές, πράγμα που απέρριψε το Bloomberg.

Υπέρ του BIDEN γυρίσε προς στιγμήν το τελικό αποτέλεσμα καθώς έμπαινε στην τελική ευθεία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNBC, αφού του πιστώνονται η California με 55 εκλέκτορες, η Washington με 12 και το Oregon με 7.O Trump πήρε την Florida.
Ο Biden πήρε την Hawai, ενώ ο Trump την Montana και την IOWA.
 
Μένει να ξεκαθαρίσει εικόνα για τους 270, ο Biden εξέφρασε την αισιοδοξία του για νικηφόρο τελικό αποτέλεσμα, που θα οριστικοποιηθεί αύριο.
Ο Biden παντως κέρδισε την Αριζόνα και το Maine ανεβάζοντας την διαφορά στους 238 εκλέκτορες έναντι 212.
 
Ο ίδιο εκτίμησε ότι τελικά θα πάρει την Pensylvania είτε Georgia και θα εκλεγεί πρόεδρος.
Συνέστησε υπομονή μέχρι το τέλος.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λόγω της επιστολικής ψήφου" ανέφερε ο Biden.
"Κάθε ψήφος μετράει.
Νιώθουμε καλά.
Κερδίσαμε την Αριζόνα
Χρειάζεται υπομονή μέχρι να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Θα πάρει πολύ χρόνο αλλά στο τέλος θα κερδίσουμε και την Πενσιλβάνια» είπε ο Biden, αναφέροντας ότι «θα ξέρουμε τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα ενδεχομένως όχι ακόμα και αύριο το πρωί».


Από την πλευρά του ο Trump σε tweet έγραψε : Είμαστε μεγάλοι αλλά πάνε να μας κλέψουν τις ψήφους και τη νίκη.
 
Το tweet:
 
«Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές.
Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν.
Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα», τόνισε ο Trump, το οποίο όμως διαγράφηκε από το Twitter.

Aνοιχτές στην καταμέτρηση είναι ακόμα μεταξύ άλλων οι Πολιτείες  της Pensylvania και της Georgia που προηγείται ο Trump και η Arizona που προηγείται ο Biden, άρα το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί.
 
Έτσι παρά το γεγεονός ότι ο BIDEN προηγείται στις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τους εκλέκτορες, οι ανοιχτές πολιτείες με τους πολλούς εκλέκτορες δεν αποκλείεται να πάνε τελικά στον Trump.
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει το προβάδισμα Biden που εμφανιζόταν στα γκάλοπ.
Οι αναλυτές του CNN χαρακτηρίζουν ανευ εκπλήξεων τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Νωρίτερα:


Τα futures του S&P αφού ξεπέρασαν αρχικά τις 3410 μονάδες (+1,5%), ισορρόπησαν στις 3373 αρχικά και μετά την δήλωση Trump περι προσφυγής υποχώρησαν σε αρνητικό επίπεδο χαμηλότερα από τις 3350 μονάδες. Ο NASDAQ αφού έφτασε αρχικά στο limit up +3,9% βρέθηκε στο +2% και στην συνέχεια έχασε και αυτός τα κέρδη του.
 
Στην συνέχεια τα futures της Wall αναζητούν ισορροπία σε ουδέτερο έδαφος ενώ η Ευρώπη περιορίζει τις απώλειες.
Νωρίτερα ο S&P είχε βρεθεί και σε αρνητικό έδαφος μέχρι τις 3335 μονάδες.
 
Σαφέστατα το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τις αγορές που τις φέρνει σε στάση αναμονής και αβεβαιότητας για τι μέλλει γενεσθει.

Τα futures του DAX βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος  στο -2%.
 
 
Νωρίτερα:

Ο Trump στην
Indiana εξασφάλισε τους πρώτους 11 εκλέκτορες και πήρε το Kentuky με άλλους 8 εκλέκτορες, το Tennesse με 11 έδρες, όπως και το Mississippi και το Αrkansas με 6 εκλέκτορες.
Επίσης πήρε και την South Dakota με 3 εκλέκτορες.

Παράλληλα ο Biden πήρε τo Vermont
εξασφαλίζοντας τους πρώτους 3 εκλέκτορες και έχει ευρύ προβάδισμα στο New Hampshire (4 εκλέκτορες).
Παίρνει επίσης  Νέα Υόρκη και New Jersey.
Σύμφωνα με το CNBC o Biden κερδίζει Daleware 3 εκλέκτορες, Columbia 3 , Maryland 10, Massachusetts 11, New Jersey 14, Connecticut 7.
 
O Trump θα πάρει και την Oklahoma 7 εκλέκτορες, εκτός από Indiana και Kentuky.

Σύμφωνα με το CNBC οι αποδόσεις των ομολόγων που κινούνται ανοδικά δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μεγάλο προβάδισμα.
Η απόδοση στην 10ετία του αμερικάνικου 10ετούς (treasury) έπεσε στο 0,8130%.


Τι έδειξαν οι ποιοτικές έρευνες


Σύμφωνα με τις ποιοτικές έρευνες το βασικό κριτήριο για τους ψηφοφόρους του Trump είναι η οικονομία και ελάχιστα ο COVID -19, ενώ για τους ψηφοφόρους του Biden πρώτο κριτήριο οι μεγάλες φυλετικές διαφορές και ο COVID -19.
 
Σύμφωνα με έρευνα του CNBC/Change Research, το αποτέλεσμα θα κριθεί στις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μικρό προβάδισμα του Biden στη Φλόριντα και μάχη σε Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα.

Μια ξεχωριστή εθνική δημοσκόπηση CNBC / Change Research είχε δείξει ότι ο Biden ηγείται του Trump με περιθώριο 52-42%. Οι δημοσκοπήσεις στην τελευταία στροφή πριν από την Ημέρα των Εκλογών δείχνουν ένα σαφές, αλλά σε καμία περίπτωση ανυπέρβλητο πλεονέκτημα για τον Biden στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο.

Ενώ σε Αριζόνα, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβανία δεν έχουν μεγάλη απόσταση, ο Trump φαίνεται ότι χρειάζεται να καλύψει περισσότερο έδαφος στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, δύο μεγάλες γαλάζιες πολιτείες που τον βοήθησαν για να πάρει τα κλειδιά στον Λευκό Οίκο το 2016.

Στην Αριζόνα, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ήδη ψηφίσει, ενώ το 82% και το 81% των πιθανών ψηφοφόρων στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, αντίστοιχα, δήλωσαν το ίδιο. Εν τω μεταξύ, το 63% και το 57% των ψηφοφόρων του Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν αντίστοιχα, δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει. Στην Πενσυλβανία, μόνο το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης