Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κομισιόν: Στο -9% η ύφεση της Ελλάδας το 2020, μόλις στο 5% η ανάπτυξη το 2021 - Στο 207% θα εκτοξευθεί το χρέος

Κομισιόν: Στο -9% η ύφεση της Ελλάδας το 2020, μόλις στο 5% η ανάπτυξη το 2021 - Στο 207% θα εκτοξευθεί το χρέος
Η Κομισιόν εκτιμά ανάπτυξη της τάξεως του 5% το 2021 και του 3,5% το 2022, χωρίς να συμπεριλάβει την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο -9% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση της Ελλάδας το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας όμως υψηλό τον βαθμό της αβεβαιότητας λόγω της εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 5% το 2021 και του 3,5% το 2022, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ImageΗ Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του COVID-19, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών και η εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε σοκ που προκαλούνται από τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Μια ταχεία πολιτική απάντηση βοήθησε στη μείωση των επιπτώσεων στην απασχόληση και τις επιχειρήσεις μέχρι τώρα, αναφέρει η Κομισιόν, ενώ η οικονομική δραστηριότητα το 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που παρουσιάζονται στο σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν περιλαμβάνεται στην πρόβλεψη.

Η οικονομική ανάπτυξη κατέρρευσε στο β' 3μηνο του 2020

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 14% σε επίπεδο τριμήνου μετά από την σχετικά ήπια μείωση του -0,7% στο πρώτο τρίμηνο.
Η κάμψη ήταν αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, που ήταν περισσότερο αυστηρά από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου.
Τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και οι εξαγωγές επηρεάστηκαν σοβαρά.
Η ταχεία πολιτική απάντηση στη διασφάλιση της απασχόλησης και τη εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις
απέτρεψε έναν πιο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η ανεργία κορυφώθηκε στο 18% τον Ιούνιο, από 15,6% το Φεβρουάριο, αλλά μειώθηκε σε 16,8% τον Ιούλιο.

Σταδιακή η ανάκαμψη

Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει έως κάποιο βαθμό μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στη συμπεριφορά των καταναλωτών και τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και η δυνητική επανεισαγωγή μέτρων λόγω του αυξανόμενου αριθμού των λοιμώξεων, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει μόνο σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.
Υψηλή αβεβαιότητα, χαμηλότερα έσοδα και περιορισμοί ρευστότητας επηρέασαν τις επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά οι δημόσιες επενδύσεις και η υποστήριξη ρευστότητας αναμένεται να διευκολύνει την ανάκαμψη.
Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 ακολουθούμενο από μερική ανάκαμψη κατά 5% το 2021 και 3,5% το 2022.
Ο εξωτερικός τομέας σημείωσε επίσης πτώση ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 32% σε ετήσια βάση.
Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ το 2020, αλλά θα έχουν θετική συμβολή κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης το 2021 και 2022.
Ενώ αναμένονται οι εξαγωγές αγαθών να ανακάμψουν γρήγορα, αναμένονται οι εξαγωγές υπηρεσιών να παραμείνουν πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, ακόμη και πέρα από τον ορίζοντα πρόβλεψης.
Ο διεθνής τουρισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία της Ελλάδας, ήταν η κινητήρια δύναμη της μεγάλης πτώσης των εξαγωγών υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να ανακάμψουν εν μέρει μόνο το 2021 και 2022.
Η ήπια ανάκαμψη της ανεργίας μέχρι στιγμής μπορεί εν μέρει να αποδίδεται στα κίνητρα για μέτρα ενθάρρυνσης και στήριξης της εργασίας.
Ωστόσο, η ανεργία αναμένεται να φθάσει το 18% το 2020.
Οι χαμηλές τιμές ενέργειας, η συμπιεσμένη ζήτηση και η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε αρνητικά εδάφη, στο -1,3% το 2020, πριν μερικώς ανακάμψει το 2021 και το 2022.
Η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα και τους περιορισμούς στα ταξίδια.
Πρόσθετοι κίνδυνοι σχετίζονται με γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και τις πιέσεις στη μετανάστευση.

Η δημοσιονομική πολιτική θα υποστηρίξει την ανάκαμψη

Το έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο -7% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της οικονομικής ύφεσης και του κόστους των φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία εκτιμάται σε 4,1% του ΑΕΠ.
Η πρόβλεψη ενσωματώνει επίσης την καταβολή αναδρομικών συντάξεων αξίας 0,8% του ΑΕΠ μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούλιο του 2020.
Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να φθάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2020.
Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει σε έλλειμμα το 2021 και το 2022.
Image
Τα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2021, όπως η μείωση των ποσοστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η κατάργηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης προσωρινής πρόσληψης, εκτιμάται ότι έχουν φορολογικό κόστος 1,1% του ΑΕΠ.
Η πρόβλεψη περιλαμβάνει επίσης το κόστος ενός ενισχυμένου 7ετούς αμυντικού προγράμματος.
Η αναμενόμενη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και η λήξη των μέτρων έκτακτης ανάγκης προβλέπεται να μειώσουν ελαφρώς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε περίπου 6,25% του ΑΕΠ το 2021.
Σύμφωνα με την υπόθεση χωρίς αλλαγή πολιτικής, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σε 3,5% του ΑΕΠ το 2022.
Αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει καμία χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκτησης και ανθεκτικότητας.
Η δημοσιονομική πρόβλεψη περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους.
Αυτοί οι κίνδυνοι σχετίζονται με την ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που έχουν εκδοθεί πρόσφατα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων.
Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πλήρη έκταση της αναδρομικής αποζημίωσης για περικοπές επικουρικών συντάξεων και εποχιακών επιδομάτων που εισήχθησαν από προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2020 δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη.
Περαιτέρω κίνδυνος πηγάζει από το πιθανό πρόσθετο κόστος της κάλυψης των ατόμων χωρίς ασφάλιση υγείας.
Από τη θετική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου ΑΝάκαμψης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετα έσοδα μέσω του αναμενόμενου αντίκτυπου στην ανάπτυξη.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 207% του ΑΕΠ το 2020 πριν μειωθεί σε περίπου 195% το 2022, υποστηριζόμενο από την οικονομική ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης