Διεθνή

Πρόεδρος ο Biden πήρε την Πενσυλβάνια, επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης - Η ιστορία του

Πρόεδρος ο Biden πήρε την Πενσυλβάνια, επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης - Η ιστορία του
Eίναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 48 - 47 και στην Γερουσία
Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια, ο Joe Biden λαμβάνει 273 εκλέκτορες και γίνεται ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ η Kamala Harris η πρώτη γυναίκα και αφροαμερικανή αντιπρόεδρος.
Οπως αναφέρει το CNN ο Joe Biden κέρδισε με 49,6% στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια αφήνοντας πίσω τον Donald Trump με 49,1% και 213 εκλέκτορες συνολικά.
Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια, ο Joe Biden φέρεται σύμφωνα με το FOX News να λαμβάνει 284 εκλέκτορες, και να βρίσκεται πολύ κοντά στους 300 εκλέκτορες, μετά και το προβάδισμα που διατηρεί στις εναπομείνασες Πολιτείες, με τον Donald Trump να έχει εξαφαλίσει 214 εκλέκτορες.
Κρατώντας χαμηλούς τόνους ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προσπαθεί να παρουσιάσει το προφίλ του προέδρου που θέλει να ενώσει το έθνος μετά τις διχαστικές δηλώσεις του Donald Trump.
Σε ομιλία του σήμερα (7/11) για πρώτη φορά δήλωσε πως «θα κερδίσουμε αυτή την εκλογική κούρσα» υπογραμμίζοντας ότι «τα νούμερα δείχνουν πλέον ότι έχουμε μια καθαρή νίκη».
Μάλιστα αποκάλυψε πως τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπρόεδρος Kamala Harris βρίσκονται ήδη σε επαφές με πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.
«Οι αριθμοί μάς λένε (...) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα», τόνισε ο Biden, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρώσει 300 εκλέκτορες.
«Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε για να ξεπεράσουμε την οργή», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Βarack Obama στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, όμως άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.
Ο Biden τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.
«Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται», εκτίμησε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες σήμερα.
Το βασικό σενάριο προβλέπει νίκη του Biden με 306 εκλέκτορες έναντι 231 του απερχόμενου προέδρου και 4,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες.
Ωστόσο θεωρείται μαθηματικά βέβαιο, πως ο Donald Trump δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ήττα του στις εκλογές σπάζοντας έτσι μία παράδοση αιώνων στις ΗΠΑ.


Βασικά γεγονότα της ζωής του νέου προέδρου


Στην επαγγελματική του ζωή, άρχισε να επιδεικνύει την αυξανόμενη φιλοδοξία του, αποφοιτώντας από τη Νομική του Πανεπιστημίου των Συρακουσών το 1968 και τον επόμενο χρόνο έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, σύμφωνα με εκτενή αναφορά του iefimerida.gr
Ενώ ακόμη φοιτούσε, ο Τζο Μπάιντεν πήρε πέντε αναβολές για τον πόλεμο του Βιετνάμ, μία περισσότερη από τον μετέπειτα προεδρικό του αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν χαρακτηρίστηκε μη ικανός για να υπηρετήσει στον στρατό εξαιτίας του άσθματός του, ενώ ο Τραμπ απέφυγε τη θητεία του λόγω θεμάτων με τα οστά στα γόνατά του.

Μετά την αποφοίτησή του ο Μπάιντεν εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στο Γουίλμινγκτον, προτού αρχίσει να ασκεί τη δικηγορία ως δικηγόρος του κράτους, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε σε μια δικηγορική εταιρεία με επικεφαλής έναν ντόπιο ενεργό Δημοκρατικό.

Αλλά μόλις έναν μήνα αργότερα, η τραγωδία τού χτύπησε την πόρτα: η σύζυγός του, Νίλια, και η ενός έτους κόρη τους, Ναόμι, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιικό δυστύχημα,
όταν είχαν βγει για τις χριστουγεννιάτικες αγορές στο Ντέλαγουερ
Το αυτοκίνητό της πέρασε ένα «Stop» και βρέθηκε στον δρόμο ενός φορτηγού, που έσυρε το όχημά της 130 μέτρα μακριά. Ο Μπο και ο Χάντερ ήταν οι μόνοι επιζώντες, με ένα σπασμένο πόδι και ένα μικρό κάταγμα στο κρανίο αντίστοιχα, αλλά η Νίλια και η Ναόμι σκοτώθηκαν.

Το κέφι του για ζωή επανήλθε όταν γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιλ Τζέικομπς, σε ένα τυφλό ραντεβού. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και απέκτησαν μια κόρη μαζί, την Άσλεϊ, το 1981. Μετά από αρκετά χρόνια στη Γερουσία, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία το 1988, στο τέλος της δεύτερης θητείας του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Μπάιντεν έβαλε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα το 2008, αλλά δεν τα πήγε καλύτερα, αποχωρώντας αφού συγκέντρωσε λιγότερο από το 1% των ψήφων στην Αϊόβα. Εκείνη τη χρονιά εξελέγη τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον χαρακτήρισε τον «πιο ευτυχισμένο πολεμιστή της Αμερικής».

Μετά τη νίκη του, ο Ομπάμα ανέθεσε στον Τζο Μπάιντεν να επιβλέπει την οικονομική ανάκαμψη κατά την τελευταία ύφεση. Οι δύο άνδρες διαφώνησαν στο θέμα του Αφγανιστάν στην πρώτη θητεία του Ομπάμα, με τον Μπάιντεν να αντιτίθεται στην αποστολή 30.000 στρατιωτών.

Σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες, ο Τζο Μπάιντεν έχει μιλήσει για τη στήριξη της συζύγου του Τζιλ, λέγοντας πως αυτή έγινε η μητέρα για τα δύο παιδιά του.
«Μας ένωσε ξανά», είπε ο Μπάιντεν. «Ποτέ δεν περνά», είπε μιλώντας για τον πόνο που βιώνει από τότε που έχασε τον Μπο. Ακόμα και σήμερα, συχνά σταματά για να χαιρετήσει πυροσβέστες, λέγοντας πως αυτοί ήταν που έσωσαν τα δύο παιδιά του στο αυτοκινητικό δυστύχημα της πρώτης γυναίκας του.

Το 1988, οι πυροσβέστες τον μετέφεραν στο νοσοκομείο μετά από ένα ανεύρυσμα και για αυτό πάντα τους χαιρετά. Η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή που κλήθηκε μάλιστα και ιερέας για να του δώσει την τελευταία μετάληψη.
Σχεδόν κάθε Κυριακή, ο Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται μια εκκλησία στη γειτονιά του. Στο κοντινό νεκροταφείο αναπαύονται οι γονείς του, η πρώτη του σύζυγος και η κόρη του, αλλά και ο γιος του Μπο, κάτω από μια ταφόπλακα διακοσμημένη με μικρές αμερικανικές σημαίες.


Προβάδισμα Biden σε Τζόρτζια


Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συνεχίζει να προηγείται του Donald Trump σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, την ώρα που η πλευρά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να ανατρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Joe Biden συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 6 προκειμένου να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που «κλειδώσει» τις παραπάνω δύο πολιτείες ή έστω μόνο την Πενσιλβάνια, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα σε αυτές θα ανακοινωθούν πιο γρήγορα από τις άλλες πολιτείες, θα φτάσει στο «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του NBC News την Παρασκευή (6/11) για την Πενσιλβάνια το επιτελείο Trump απάντησε με την δήλωση ότι «οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει».
Παρασκηνιακά όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του CNBC ο πρόεδρος Trump δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις ενώ ο ίδιος δεν έχει καταλήξει στο ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει.
Μέχρι στιγμής και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση σε 5 κρίσιμες Πολιτείες – Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νεβάδα και Αριζόνα -, ο Biden προηγείται με 50,6% και 74,811 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει 264 εκλέκτορες, δηλαδή έξι λιγότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζονται για την εκλογή προέδρου.
Από την πλευρά του ο Trump λαμβάνει το 47,7% των ψήφων και 70,55 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει έως τώρα 214 εκλέκτορες.
- Στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν από 48 γερουσιαστές (για την πλειοψηφία απαιτούνται 51 γερουσιαστές)
- Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 212 έδρες έναντι 194 των Ρεπουμπλικάνων (για την πλειοψηφία απαιτούνται 218 έδρες)

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Τζόρτζια (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων) 16 εκλέκτορες:
Biden: 49,4% (2.456.597 ψήφοι)
Trump: 49,3% ( 2.452.626 ψήφοι)

Πενσιλβάνια (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων) 20 εκλέκτορες:
Biden: 49,6% (3.337.069 ψήφοι)
Trump: 49,3% (3.308.192 ψήφοι)

Βόρεια Καρολίνα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων) 15 εκλέκτορες:
Trump: 50,1% (2.732.697 ψήφοι)
Biden: 48,7% (2.655.629 ψήφοι)

Νεβάδα (με ενσωματωμένο το 87% των ψήφων) 6 εκλέκτορες:
Biden: 49,8% (632.558 ψήφοι)
Trump: 48% (609.901 ψήφοι).

Αριζόνα (με ενσωματωμένο το 90% των ψήφων) 11 εκλέκτορες:
Biden: 49,7% (1.604.346 ψήφοι)
Trump:48,8% (1.574.511 ψήφοι)

Πηγή: Bankingnews.gr
Worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης