Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

FSRU Αλεξανδρούπολης: Εντός Νοεμβρίου ο προτιμητέος ανάδοχος για την πλωτή μονάδα

FSRU Αλεξανδρούπολης: Εντός Νοεμβρίου ο προτιμητέος ανάδοχος για την πλωτή μονάδα
Ήδη έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος ανάδοχος για το σύστημα αγωγών που θα συνδέει τo FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου
Παράλληλα με την οριστικοποίηση της μετοχικής σύνθεσης της Gastrade, εντός χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται και το κατασκευαστικό σκέλος του FSRU Αλεξανδρούπολης, με την ανάδειξη των εταιρειών οι οποίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα έργα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος ανάδοχος για την πλωτή μονάδα, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των υποβληθείσων προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό που «τρέχει» η εταρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θέμα 24ωρων η λήψη του σχετικού report από τον σύμβουλο. Κάτι που σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της διαδικασίας, δηλαδή η οικονομική αξιολόγηση.

Η παραπάνω διαδικασία έχει ολοκληρωθεί ήδη για τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αφορά την κατασκευή των αγωγών για τη σύνδεση της πλωτής μονάδας με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Πλωτή μονάδα και σύστημα αγωγών

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαγωνισμοί ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, με την ανακοίνωση από την Gastrade των σχετικών προκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πλωτή μονάδα προβλέπεται να έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Θα αγκυροβοληθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Η εγκατάσταση θα συμπληρώνεται από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ), για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς.

«Κλειδωμένη» η τραπεζική χρηματοδότηση

Έτσι, οι ποσότητες LNG που θα καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στη μονάδα, θα αεριοποιούνται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρονται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγουν στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης, μέσω του οποίο θα εισάγονται στο ΕΣΜΦΑ.

Η εμπορική λειτουργία της υποδομής αναμένεται στις αρχές του 2023. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 380 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ίδιων κεφαλαίων, δανεισμού αλλά και επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τη δεύτερη πηγή κεφαλαίων, η Gastrade έχει ήδη συμφωνήσει με το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας το σύνολο της τραπεζικής χρηματοδότησης του έργου, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης