Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Ρωσίας – Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για τερματισμό συρράξεων στο Nagorno Karabakh

Συμφωνία Ρωσίας – Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για τερματισμό συρράξεων στο Nagorno Karabakh
Για οδυνηρή συμφωνία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας – Αναπτύσσονται ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα
Σε συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Nagorno Karabakh κατέληξαν οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και κατόπιν την επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pasinian.
«Το κείμενο υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pasinian και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.
Προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή το Nagorno Karabakh» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Image
Putin: Θα αναπτυχθεί ρωσική ειρηνευτική δύναμη

Σε δηλώσεις του ο Putin υποστήριξε ότι ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στον θύλακα Nagorno Karabakh για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
«Ελπίζω πως η συμφωνία που υπεγράφη θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης στο Nagorno Karabakh» υποστήριξε ο Putin.
Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα 9/11 στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Aliyev: Ιστορική συμφωνία, παρόντα και τουρκικά στρατεύματα

Από την πλευρά του ο Aliyev αφού επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας, υποστήριξε ότι αυτή αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης».
«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών» τόνισε ο Aliyev, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.
Μάλιστα ο Aliyev είπε πως στην περιοχή θα αναπτυχθούν και τουρκικά στρατεύματα για την επιτήρηση της συμφωνίας.

Pasinian: Οδυνηρή συμφωνία – Εισβολή στο αρμενικό Κοινοβούλιο

Για οδυνηρή συμφωνία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pasinian, ο οποίος επιβεβαίωσε και αυτός ότι υπέγραψε συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Nagorno Karabakh
Σε ανακοίνωσή του στο Facebook, ο Pasinian χαρακτήρισε το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».
Πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε σήμερα στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Nagorno Karabakh.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Οι πιο σκληρές συγκρούσεις των τελευταίων ετώ - Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Το Nagorno Karabakh είναι μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων από τον πόλεμο που έληξε το 1994.
Η τρέχουσα σύγκρουση, η οποία άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, σηματοδότησε τη χειρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης από το τέλος του πολέμου.
Μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, υπήρξαν άλλες δύο συμφωνίες εκεχειρίας του πυρός, οι οποίες όμως πολύ γρήγορα κατέρρευσαν.
Εκτιμάται ότι τα θύματα από τις πρόσφατες πολεμικές συρράξεις είναι περισσότερα από 5.000 και από τις δύο πλευρές.
Σημειώνεται πως το 1992 συγκροτήθηκε η Ομάδα Μινσκ με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα του Nagorno Karabakh.
Το Nagorno Karabakh, όπου ζουν κυρίως χριστιανοί Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν σιίτες τουρκόφωνοι, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους.
Εκεχειρία, η οποία διακόπτεται από σποραδικές συγκρούσεις, συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται γενικά από το 1994.
Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει 4 αποφάσεις για τη σύγκρουση αυτή από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης