Επιχειρήσεις

Η Νορβηγική Statoil μείωσε το «νεκρό σημείο» τιμής του πετρελαίου στα 30 δολάρια ανά βαρέλι

Η Νορβηγική Statoil μείωσε το «νεκρό σημείο» τιμής του πετρελαίου στα 30 δολάρια ανά βαρέλι
Η Νορβηγική εταιρεία μείωσε το κόστος παραγωγής στα 30 δολάρια το βαρέλι το σημείο κατά το οποίο οι πωλήσεις της δεν θα της αποφέρουν κέρδος, αλλά ούτε ζημία.
Ο Νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Statoil κατάφερε να μειώσει το «νεκρό σημείο» της τιμής του πετρελαίου, δηλαδή την αξία των πωλήσεων που πρέπει να κάνει, ώστε να μην έχει ούτε κέρδος, ούτε ζημία, από τα 70 δολάρια στα 30 δολάρια το βαρέλι, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eldar Saetre.
Όπως είπε, η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν μια πρόκληση για την εταιρεία, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα τιμή έχει παράσχει «μια μοναδική ευκαιρία» για την Statoil.
«Το απόλυτο μάθημα δεν είναι μόνο στην κρίση, αλλά και στην ανάκαμψη» είπε και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να βρούμε ένα συνεπή και βιώσιμο τρόπο, για να ρίξουμε το κόστος».
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε, ότι η Statoil υιοθέτησε την απλοποίηση και την τυποποίηση της παραγωγής, προκειμένου να μειώσει το «νεκρό σημείο» του κόστους της και πρόσθεσε ότι «το 80% ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόσαμε και που έκαναν τα πράγματα διαφορετικά».
Τονίζοντας ότι η τρέχουσα αγορά πετρελαίου είναι «πολύ ανταγωνιστική», δήλωσε ότι κύριος στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τον ισολογισμό της εταιρείας από κάθε είδους κραδασμούς, για να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.
Ο Saetre τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Πριν από 50 χρόνια οι Αμερικανικές εταιρείες βοήθησαν να χτιστεί η πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας» είπε και συμπλήρωσε ότι «σήμερα η Statoil έχει επενδύσει 30 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα».
Υποστήριξε δε, ότι «πρέπει να φέρουμε θεμελιώδη αλλαγή στην αγορά μέσω της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών».
Ακόμη υποστήριξε, ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του μείγματος ενέργειας παγκοσμίως στο μέλλον.
Επεσήμανε ωστόσο, ότι η τεχνολογία και η καινοτομία θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τόνισε ότι «σχεδιάζουμε να διαθέσουμε το 15%-20% των κεφαλαιουχικών δαπανών μας σε αυτόν τον τομέα έως το 2030».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης