Τελευταία Νέα

Το deal μεταξύ Ørsted και BP για νέο project στο ανανεώσιμο υδρογόνο δρομολογεί νέες εξελίξεις

Το deal μεταξύ Ørsted και BP για νέο project στο ανανεώσιμο υδρογόνο δρομολογεί νέες εξελίξεις
Το ανανεώσιμο υδρογόνο πρέπει να καταστεί ανταγωνιστικό ως προς το κόστος

H Ørsted και η ΒP συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού ένα πιθανό έργο μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμου υδρογόνου στο διυλιστήριο Lingen της BP στη βορειοδυτική Γερμανία (Emsland).

Το έργο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, θα περιλαμβάνει ένα σύστημα ηλεκτρολυτή 50 MW ικανό να παράγει έναν τόνο ανανεώσιμου υδρογόνου ανά ώρα ή σχεδόν 9.000 τόνους ετησίως. Αυτό θα ήταν αρκετό για να αντικαταστήσει περίπου το 20% της τρέχουσας κατανάλωσης υδρογόνου με βάση τα ορυκτά, αποφεύγοντας περίπου 80.000 τόνους ισοδύναμων εκπομπών CO2 ετησίως - ισοδύναμο με εκπομπές από περίπου 45.000 αυτοκίνητα στη Γερμανία.

Tο έργο προορίζεται επίσης να υποστηρίξει μια πιο μακροπρόθεσμη φιλοδοξία για την κατασκευή περισσότερων από 500 MW ανανεώσιμης ικανότητας υδρογόνου στο Lingen. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει ανανεώσιμο υδρογόνο τόσο για την κάλυψη της ζήτησης υδρογόνου του διυλιστηρίου όσο και για τη μελλοντική παραγωγή συνθετικών καυσίμων. Ο ηλεκτρολύτης αναμένεται να τροφοδοτείται από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ørsted στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Martin Neubert, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ørsted υπογραμμίζει ότι: «Οι βαριές βιομηχανίες όπως τα διυλιστήρια χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου στις διαδικασίες παραγωγής τους. Θα συνεχίσουν να χρειάζονται υδρογόνο, αλλά η αντικατάσταση του υδρογόνου που βασίζεται σήμερα σε ορυκτά με υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να βοηθήσει αυτές τις βιομηχανίες να μειώσουν δραματικά το αποτύπωμα CO2.

Αλλά πρώτα, το ανανεώσιμο υδρογόνο πρέπει να καταστεί ανταγωνιστικό ως προς το κόστος και για αυτό χρειαζόμαστε έργα όπως αυτό με το διυλιστήριο Lingen της BP, το οποίο θα επιδείξει την τεχνολογία ηλεκτρολυτών σε μεγάλη κλίμακα και θα παρουσιάσει πραγματική εφαρμογή υδρογόνου με βάση την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ο Dev Sanyal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BP για το φυσικό αέριο και τον χαμηλό άνθρακα, δήλωσε: Το υδρογόνο θα διαδραματίσει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων ενός κόσμου που απαρτίζεται από άνθρακα. Και είμαστε αποφασισμένοι να αποκτήσουμε ηγετική θέση σε αυτόν τον αναδυόμενο κλάδο.

Συνδυάζοντας την Ørsted και την BP, το Lingen Green Hydrogen προσφέρει την ευκαιρία τόσο να επιταχύνει τη σημαντική μείωση των εκπομπών στο διυλιστήριό μας όσο και να αποκτήσει εμπειρία μεγάλης κλίμακας παραγωγής και ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου. Αυτό έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου, στη Γερμανία και όχι μόνο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης