Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υδρογόνο vs ηλεκτροδότηση: Αλήθειες και ψέματα για το κόστος των μηδενικών εκπομπών

Υδρογόνο vs ηλεκτροδότηση: Αλήθειες και ψέματα για το κόστος των μηδενικών εκπομπών
Tι αναφέρει το Gas Vision της ENA για την μελέτη της Frontier και την ανταγωνιστικότητα που αποκτά το υδρογόνο
«Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές μπορούν να επιτευχθούν με υδρογόνο στο μισό κόστος της ηλεκτροδότησης» σύμφωνα με τον Gas Vision 2050 που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την Energy Networks Australia και αρκετές οργανώσεις της βιομηχανίας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το RenewEconomy αυτός ο αξιοσημείωτος ισχυρισμός βασίζεται σε μια μελέτη της Frontier Economics για τις ενώσεις βιομηχανίας φυσικού αερίου και δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Energy Networks Australia, μαζί με την έκθεση Gas Vision.
Όπως με πολλά ενεργειακά έγγραφα, είναι βασισμένο σε πολλές υποθέσεις, και απλοποιεί υπερβολικά τα αποτελέσματα της μελέτης Frontier.

Ορισμένες βασικές λεπτομέρειες από την έκθεση Frontier παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και δείχνουν την ευθραυστότητα αυτού του ισχυρισμού.
Πάνω από το μισό του καθαρού «κόστους ηλεκτροδότησης» της Frontier πραγματοποιείται στη Δυτική Αυστραλία και ένα τέταρτο στη Βικτώρια. Η Frontier επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος αυτού του «κόστους ηλεκτροδότησης» οφείλεται στο υψηλό εκτιμώμενο κόστος ηλεκτροδότησης των βιομηχανικών διεργασιών θερμότητας.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το εκτιμώμενο κόστος της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας του δικτύου τροφοδοσίας για την αντικατάσταση του υψηλού χειμερινού αερίου που δημιουργείται κυρίως από αναποτελεσματικές συσκευές που θερμαίνουν κτίρια.
Η μελέτη Frontier έχει ορισμένους σημαντικούς περιορισμούς.

Πολλές αμφισβητούμενες υποθέσεις γίνονται για λεπτομέρειες σχετικά με τη βιομηχανική ζήτηση θερμότητας, την αποδοτικότητα της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τα προφίλ, τις τάσεις της ζήτησης και άλλα θέματα. Δεν παρέχονται μελέτες ευαισθησίας, επομένως δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των «ζωνών σφάλματος».

Για παράδειγμα, η καινοτομία στη βιομηχανική θερμότητα, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων θερμοκρασιών διεργασίας, αποϋλοποίησης και αλλαγής τεχνολογίας επιταχύνεται από μια χαμηλή βάση.
Πρόσφατα, ο David Leitch σε ανάλυση του έδειξε ότι η χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής μηχανικής συμπίεσης ατμών στη διύλιση αλουμίνας θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ το λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, αν και το κόστος κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι υψηλό.

ENA11



Η τεχνολογία ηλεκτρόλυσης μεταλλικών οξέων της Boston Metal υπόσχεται μια ηλεκτρική εναλλακτική λύση έναντι του υδρογόνου για την παραγωγή χάλυβα και άλλων μετάλλων - λειτουργεί όπως το τήγμα αλουμινίου.
Η Frontier βασίζεται σε μια μελέτη του 2015 που δείχνει τις θερμοκρασίες της βιομηχανικής θερμότητας που παρέχονται και όχι τις, συχνά χαμηλότερες, θερμοκρασίες που πραγματικά απαιτούνται για τις διεργασίες.

Η μέγιστη ζήτηση για θέρμανση κτιρίων θεωρείται ότι παραμένει υψηλή - παρά τη βελτίωση της θερμικής απόδοσης του κτιρίου μέσω της ρύθμισης του κτιρίου και άλλων πολιτικών.
Η απόδοση της ηλεκτρικής αντλίας θερμότητας θεωρείται ότι επιτυγχάνει συντελεστή απόδοσης (COP) 2,5 - 2,5 μονάδων θερμότητας ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται: τα παρόντα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης απαιτούν COP 3 και τα καλύτερα προϊόντα επιτυγχάνουν COP άνω των 5, ήδη δύο φορές εξίσου αποτελεσματική με την υποτιθέμενη αξία του Frontier για το 2050.

Η μελέτη εξετάζει το κόστος παροχής ενέργειας που παρέχεται από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε μηδενικές εκπομπές το 2050. Η έκθεση σημειώνει «Η ανάλυσή μας δεν αφορά τη μετάβαση από το 2020 στο 2050, αλλά ασχολείται μόνο με τα αποτελέσματα το 2050».

Επομένως, τα αποτελέσματα σχετικά με τον αθροιστικό προϋπολογισμό άνθρακα της Αυστραλίας δεν αξιολογούνται. Αυτό είναι που οδηγεί πραγματικά την παγκόσμια θέρμανση, η οποία εξαρτάται από τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και επομένως από το πόσο γρήγορα μειώνονται οι εκπομπές.

Ηλεκτροδότηση κτιρίων

Σε μια πρόσφατη παρουσίαση του εργαστηρίου για την ηλεκτροδότηση κτιρίων, σύμφωνα με το RenewEconomy παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και το ποσοστό ηλεκτροδότησης για θέρμανση στο σπίτι είναι μεταξύ άλλων:

- Σχετικό μέγεθος του καλοκαιριού σε σύγκριση με τα χειμερινά υψηλά ηλεκτρικής ενέργειας (το καλοκαιρινό υψηλό του 2019 ήταν περίπου 2000MW υψηλότερο από το χειμώνα).
- Μίξη ηλιακού, αιολικού, υδροηλεκτρικού και αποθήκευσης - εποχιακή και καθημερινή διαθεσιμότητα και κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
- Κατασκευή θερμικής απόδοσης
- Βελτίωση της απόδοσης συσκευών και εξοπλισμού ηλεκτρικού και αερίου σε όλους τους τομείς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απελευθερώσουν σημαντική χωρητικότητα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας ·
- Ο ρόλος της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων EV και εξαγωγή στο δίκτυο.
- Ζήτηση, διαχείριση, αποθήκευση, στόχευση μέτρων απόδοσης ηλεκτρικής ενέργειας ·
- Επιλογές αερίου από πλευράς ζήτησης - π.χ. κυψέλη καυσίμου + αντλία θερμότητας ή μετατροπή παραδοσιακών θερμαντήρων αερίου.

Η μελέτη Frontier συγκρίνει το αυξητικό κόστος ηλεκτροδότησης και δύο άλλα σενάρια σε σχέση με το ασταθές κόστος ενός σεναρίου «βασικής γραμμής», το οποίο είναι πιθανό να περιλαμβάνει επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και δισεκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια των 30 ετών έως το 2050.

Επομένως, το εκτιμώμενο πρόσθετο κόστος 27,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του σεναρίου ηλεκτροδότησης σε σχέση με τα 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια του σεναρίου μηδενικών καυσίμων άνθρακα, μπορεί να είναι πολύ μέτριο στη συνολική εικόνα της ενεργειακής επένδυσης.

Χωρίς να γνωρίζουμε το κόστος του βασικού σεναρίου, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με το συνολικό κόστος οποιουδήποτε από τα σενάρια.
Η μελέτη μπορεί να μας πει μόνο το σχετικό πρόσθετο κόστος των σεναρίων Έτσι, ο ισχυρισμός της Energy Networks Australia σχετικά με το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης δεν υποστηρίζεται από το έργο της Frontier καταλήγει το δημοσίευμα του RenewEconomy.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης