Τελευταία Νέα
Ενέργεια

O προγραμματισμός για την έναρξη του Εξοικονομώ - Αυτονομώ - Αναβολή ή διευκολύνσεις ζητά το ΤΕΕ

O προγραμματισμός για την έναρξη του Εξοικονομώ - Αυτονομώ  - Αναβολή ή διευκολύνσεις ζητά το ΤΕΕ
Ο προγραμματισμός για το άνοιγμα της πλατφόρμας κάθε περιφέρειας
Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση του βρίσκεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καθώς τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου πρόκειται να δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος και να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ωστόσο το ΤΕΕ με επιστολή του προ τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ζητεί την αναβολή της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος επικαλούμενο τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.
Πάντως επί του παρόντος το υπουργείο δεν έχει τοποθετηθεί για το εάν θα αναβληθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος, το οποίο θεωρεί κομβικής σημασίας για να κινηθεί η αγορά, ενώ και το ίδιο το ΤΕΕ που ζητεί αναβολή προτείνει παρεμβάσεις διευκόλυνσης των μηχανικών σε περίπτωση που τελικώς δεν αλλάξει ο χρόνος έναρξης του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για κάθε περιφέρεια


Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου για τις Περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου. Στις 2 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις 4 Δεκεμβρίου για τη Δυτική Μακεδονία, στις 7 Δεκεμβρίου για την Κεντρική Μακεδονία, στις 9 Δεκεμβρίου για τη Θεσσαλία, στις 11 Δεκεμβρίου για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, στις 14 Δεκεμβρίου για την Αττική, στις 16 Δεκεμβρίου για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και στις 18 Δεκεμβρίου για τη Δυτική Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι.
Ο συνολικός του προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπεται η ένταξη μονοκατοικιών και πολυκατοικιών με απλοποιημένο σύστημα.
Επίσης για πρώτη φορά προβλέπονται δυο καινούργια κίνητρα. Το πρώτο είναι λόγω κορονοϊού και πρόκειται για ένα «έξτρα» 10% που θα δίνεται σε όσους κάνουν αίτηση το 2020-21. Το δεύτερο κίνητρο είναι το «ενεργειακό premium». Σε αυτή τη περίπτωση η επιδότηση θα αυξάνεται με ένα επιπλέον 10% εάν το ακίνητο ανήκει στην χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής κλάσης.


Τι ζητά το ΤΕΕ
 

Σε ότι αφορά το αίτημα του ΤΕΕ για αναβολή
της έναρξης ενεργοποίησης του προγράμματος πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια την επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Στασινού σημειώνεται πως σε περίπτωση που το Υπουργείο επιλέξει να προχωρήσει με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει, τουλάχιστον, να ληφθεί μέριμνα:
α. για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χωρίς την υποχρέωση, σε αυτή τη φάση, υποβολής
i.οικοδομικής άδειας και λοιπών εγγράφων νομιμότητας που απαιτούνται κατά περίπτωση και
ii. πιστοποιητικού μεταγραφής (από υποθηκοφυλακείο) ή πιστοποιητικού καταχώρησης (από Κτηματολογικό Γραφείο) στις περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης και
β. για ρητές εντολές από το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία προς τις κατά τόπους εμπλεκόμενες στην έκδοση δικαιολογητικών υπηρεσίες για άμεση, κατά προτεραιότητα, εξυπηρέτηση των υποθέσεων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης