Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ποιά είναι τα κριτήρια ESG στα οποία κατευθύνονται επενδύσεις 130 τρισ δολ - Η Blackrock και η Fidelity πρωτοστατούν

Ποιά είναι τα κριτήρια ESG στα οποία κατευθύνονται επενδύσεις 130 τρισ δολ   - Η Blackrock και η Fidelity πρωτοστατούν
Τα assets του ESG θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνόλου των ευρωπαϊκών μέχρι το 2025 που αντιστοιχούν σε 8 τρισ δολ

Η νέα τάση στα παγκόσμια assets αρχίζει να λαμβάνει κατεύθυνση και ονομάζεται ESG (Environment Society Governance).
Είναι η αφορμή για τον πιο βαθιά ανακατανομή των επενδύσεων, αναμεταδίδει το Oilprice.

Τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου ESG θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ευρωπαϊκού ταμείου έως το 2025.
Η Ευρώπη μπορεί να περνά τα περιουσιακά στοιχεία της ESG αυτή τη στιγμή, αλλά σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, υπάρχουν σχεδόν 120 τρισεκατομμύρια δολάρια προς επένδυση .
Πάνω από 3.000 επενδυτές με πάνω από 110 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση υποστηρίζουν τις επενδύσεις της ESG.

Εν μέσω μιας υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης όλες οι εταιρείες κολοσσοί αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG από το ακρωνύμιο Environment Society Governance).
Όλοι πλέον μάχονται για μια βιώσιμη πράσινη οικονομία για το μέλλον.
Οι εταιρείες μπορούν να διδαχθούν από την ανθεκτικότητα που επέδειξαν (ή δεν επέδειξαν) τα λειτουργικά τους μοντέλα στη διάρκεια της κρίσης, για να κατανοήσουν ποιοι τομείς χρειάζονται ενίσχυση ώστε να αντέξουν τις περιβαλλοντικές ή κλιματικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εστιάζουν ολοένα περισσότερο στην απόδοση των ESG παραγόντων των επιχειρήσεών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο Περιβαλλοντικό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.
Η πανδημία αποτέλεσε μια σημαντική κρίση με τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις, αλλά ήταν και μία περίοδος κατά την οποία οι βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες ξεχώρισαν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η PwC λέει ότι «η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον ESG έχει οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας» και ότι «το COVID έχει επιταχύνει αυτή τη μετατόπιση, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πραγματικές επιπτώσεις της παραβίασης των παραγόντων ESG».  
Mέχρι το 2022 το 77% των θεσμικών επενδυτών θα σταματήσει να επενδύει τελείωσς σε επενδυτικά προϊόνται που δεν θα συσχετίζονται με αυτόν τον τομέα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, λέει ότι «η ευαισθητοποίηση αλλάζει ταχύτατα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην άκρη μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης της χρηματοδότησης».

Τα κριτήρια επένδυσης των ESG φέρνουν στο προσκήνιο τις ενεργειακές εταιρίες και ειδικά αυτές που αναπτύσσονται στον τομέα ΑΠΕ - Περιβάλλον που αναμένεται να συγκεντρώσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.


Τα παραδείγματα

Το Facebook (NASDAQ: FB), από την πλευρά του, έχει υιοθετήσει μια καινοτόμο προσέγγιση στις προσπάθειές του να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Τα κέντρα δεδομένων του είναι μερικά από τα πιο αποδοτικά πόρων στον πλανήτη και έχει γίνει ένα παράδειγμα για ολόκληρη τη βιομηχανία. Και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει το 100% των κέντρων δεδομένων του που λειτουργούν με πράσινη ενέργεια.

Η Microsoft, η Google και η Apple κάνουν επίσης σημαντικές κινήσεις για να καθαρίσουν τις πράξεις τους. Και όχι μόνο είναι μια μεγάλη κλήρωση για τους επενδυτές, αλλά αναγκάζει και άλλες βιομηχανίες να κάνουν αλλαγές, επίσης.

Η Microsoft (MSFT) είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα μιας εταιρείας που ωθεί τη βιωσιμότητα στο κεντρικό στάδιο των δραστηριοτήτων της. Όχι μόνο ο τεχνολογικός γίγαντας αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά είναι επίσης στην πρώτη γραμμή ενός τεχνολογικού κύματος που βοηθά ενεργά και άλλες εταιρείες να περιορίσουν τις εκπομπές τους.

Η Apple έχει κάνει σημαντικές κινήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλες οι λειτουργίες της Apple λειτουργούν με ανανεώσιμη ενέργεια 100%. «Όλες οι εγκαταστάσεις μας σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των γραφείων της Apple, των καταστημάτων λιανικής και των κέντρων δεδομένων - τροφοδοτούνται πλέον εξ ολοκλήρου από καθαρή ενέργεια. Συνεχίζουμε να προχωρούμε περισσότερο από τις περισσότερες εταιρείες στη μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και της χρήσης προϊόντων. Και σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο και σε αυτούς τους τομείς» εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook.

Επίσης, η Google χτίζει βιώσιμα, ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων και χώρους εργασίας. Επίσης αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας.

Η Tesla είναι ένα ακόμη παράδειγμα προόδου σε αυτόν τον τομέα, καθώς το τμήμα ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών απέφερε μόλις το 6% των εσόδων της εταιρείας το 2019.

O σημαντικός ρόλος των εταιρειών του Καναδά

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Shaw Communications Inc διαδραματίζει ηγετικό ρόλο μεταξύ των καναδικών παρόχων τηλεπικοινωνιών μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Bullfrog Power που προμηθεύει την ηλεκτρική της ενέργεια από ένα μείγμα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Χτίζει επίσης το δικό του χαρτοφυλάκιο επενδύσεων καθαρής ενέργειας.

Η BCE Inc είναι ένας άλλος καναδικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMS) έχει πιστοποιηθεί ότι συμμορφώνεται με το ISO 14001 από το 2009.

Επίσης, η Boralex Inc. έχει σημαντική επιρροή στην υιοθέτηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας και επεκτείνεται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Polaris Infrastructure είναι μια άλλη ανανεώσιμη εταιρεία που ακολουθεί μια ελαφρώς πιο εστιασμένη προσέγγιση. Τα μεγαλύτερα έργα της εταιρείας είναι στη Λατινική Αμερική.

Η Westport Fuel Systems  είναι ένας πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βιομηχανία μεταφορών. Παρέχει συστήματα για λιγότερο επιβλαβή καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης