Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Target Model: «Έρχεται» νέα εισήγηση του ΕΧΕ για το πλαφόν στα διμερή συμβόλαια το 2021

Target Model: «Έρχεται» νέα εισήγηση του ΕΧΕ για το πλαφόν στα διμερή συμβόλαια το 2021
Εκτιμάται πως το ΕΧΕ θα προτείνει τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος προς τη ΡΑΕ, η οποία θα επανακαθορίσει τα ποσοστά από την 1η Ιανουαρίου
Στον επανακαθορισμό του μέγιστου ορίου των διμερών συμβολαίων που μπορούν να συνάπτουν εγχώριοι «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να προχωρήσει η ΡΑΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το υφιστάμενο καθεστώς.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να ετοιμάσει τη νέα του εισήγηση προς την Αρχή, προτείνοντας το πλαφόν στα διμερή συμβόλαια με το οποίο θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, όσο και το ελάχιστο μερίδιο που θα πρέπει να διαθέτει μία εταιρεία, ώστε να υπάγεται σε αυτό το όριο.

Πιθανότερη η πρόταση για επέκταση του 20% και στο 2021

Η εισήγηση του ΕΧΕ θα βασισθεί και πάλι στη μελέτη της ECCO International. Με βάση εκτιμήσεις, όσον αφορά τα προτεινόμενα ποσοστά, η ΕΧΕ αναμένεται να εισηγηθεί τη διατήρηση του καθεστώτος με το οποίο ξεκίνησε η λειτουργία των νέων χονδρεμπορικών αγορών. Ως αποτέλεσμα, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα προτείνει την παράταση και εντός του 2021 της επιβολής πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% - δηλαδή πρακτικά από όλους καθετοποιημένους προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βασικότερος λόγος είναι πως, με την καθυστέρηση έναρξης του Target Model και έως το τέλος του έτους, οι χονδρεμπορικές αγορές δεν θα μετρούν πάνω από δύο μήνες λειτουργίας. Μία χρονική περίοδος η οποία δεν επαρκεί ως μεταβατικό διάστημα για να εκτιμηθεί η επίδραση του πλαφόν στη ρευστότητα των αγορών.

Ερωτηματικό ο εισηγούμενος χρονικός ορίζοντας της παράτασης

Εξάλλου, η πρώτη σχετική εισήγηση του ΕΧΕ, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Φεβρουάριο, προέβλεπε ότι το μεταβατικό διάστημα θα διαρκούσε ένα εξάμηνο. Κι αυτό γιατί το καθεστώς θα ετίθετο σε εφαρμογή από τον Ιούνιο (προγραμματισμένη τότε ημερομηνία «πρεμιέρας» του Target Model) έως τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν φαίνεται να είναι προς το παρόν ξεκάθαρο υπό ποιο χρονικό ορίζοντα εξετάζει το ΕΧΕ να προτείνει την επέκταση του 20% εντός στο 2021. Έτσι, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εισήγηση για επαναξιολόγηση των ποσοστών προς τα μέσα του επόμενου έτους, όταν οι νέες αγορές θα έχουν λειτουργήσει πλέον για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ κάνει ήδη χρήση των διμερών συμβολαίων, για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων. Έτσι, με την ιδιότητα του προμηθευτή, μέσω συναλλαγών Over-the-counter αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια για τη χαμηλή τάση από τις λιγνιτικές μονάδες πυο παρέχουν θερμικό ρευστό στις τηλεθερμάνσεις. Κάτι που σημαίνει πως οι μονάδες αυτές μπαίνουν στο σύστημα, χωρίς να συμμετέχουν στην αγορά.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης