Τελευταία Νέα

Aποθήκευση ενέργειας & Κυκλική Οικονομία: Οι Σέρρες δείχνουν το δρόμο

Aποθήκευση ενέργειας & Κυκλική Οικονομία: Οι Σέρρες δείχνουν το δρόμο
Ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα διανύει περίοδο μετάβασης σε μια εποχή που θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση χρόνιων προκλήσεων.

Δύο πεδία, η αποθήκευση ενέργειας και η κυκλική οικονομία, έρχονται να φέρουν λύσεις και να κυριαρχήσουν στον τομέα την επόμενη δεκαετία.

Το δίκτυο στην Ελλάδα είναι πεπαλαιωμένο, ενώ η αναβάθμισή του ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Η αποθήκευση κρίνεται αναγκαία καθώς μπορεί να συμβάλλει στην παροχή φορτίου αιχμής με γρήγορη απόκριση όταν αυτό χρειάζεται αλλά και στην γρήγορη παροχή ισχύος όπου εμφανίζεται πρόβλημα.

Από την άλλη, ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων είναι ακόμη ένα πεδίο που η Ελλάδα έχει μείνει δραματικά πίσω. Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στη διαχείριση του προβλήματος ενώ παράλληλα, προσφέρουν δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι στόχοι της για την ερχόμενη δεκαετία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επενδύσεις τουλάχιστον 0,5 δις στην αποθήκευση, και δίκτυο μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

Στο ακριτικό χωριό Άγκιστρο του νομού Σερρών, η εταιρία Ορίζων Α.Τ.Ε. έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός πρότυπου πιλοτικού ενεργειακού πάρκου, όπου φιλοξενεί διαφορετικές ενεργειακές τεχνολογίες και επιδεικνύει τη χρήση και τη συνέργειά τους.


DSC_0776_b
Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας
ΥΔΡΟΓΟΝΟ: Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου REMOTE (Horizon2020), η Ορίζων Α.Τ.Ε. συμμετέχει ως μία από τις τέσσερις περιπτώσεις DEMO του έργου, και έχει εγκαταστήσει πιλοτική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου μεταποίησης που πρόκειται να κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο από τη θυγατρική της Ορίζων Διατροφική.

Το σύστημα παρέχεται από την ENGIE-EPS ITALIA και βασίζεται στο σύστημα υδρογόνου Power-to-Power (P2P), το οποίο αποτελείται από ηλεκτρολύτη (που μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε υδρογόνο) και ένα σύστημα κυψελών καυσίμου (που μετατρέπει αντίστροφα το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια), ενώ τροφοδοτείται με ενέργεια που παράγει παρακείμενος υδροηλεκτρικός σταθμός της Ορίζων ισχύος 0,9MW, υφιστάμενος από το 2005.

Η ηλεκτρική ισχύς του συστήματος είναι 50KW και η αποθηκευτική 1000KW.


AB2_5051

ΜΠΑΤΑΡΙΑ: Στα πλαίσια του έργου TESTORE (Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ), η Ορίζων Α.Τ.Ε. έχει εγκαταστήσει σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρία ιόντων λιθίου, πάλι με το στόχο την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του βιοτεχνικού κτιρίου.

Η ηλεκτρική ισχύς του συστήματος είναι 50KW, η αποθηκευτική 210KW, και έχει αποκτηθεί από την TESLA.



AB2_5051Η τεχνολογία ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων
Η Ορίζων Α.Τ.Ε. έχει επενδύσει σημαντικά την τελευταία δεκαετία στην αεριοποίησης βιομάζας. Διαθέτει δύο πιλοτικά συστήματα και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το σύστημα αεριοποίησης που βρίσκεται στο ενεργειακό πάρκο επιδεικνύει τρόπο αξιοποίησης υπολειμμάτων (αγροτικών, ξυλωδών, κλαδεμάτων, ελαστικών κ.α.), ο οποίος μπορεί να προσφέρει λύση σε μικρότερους ή μεγαλύτερους δήμους στο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και να δώσει δυνατότητα για οικονομικό όφελος μέσω της παραγωγής ενέργειας.

Η μονάδα χρησιμοποιείται και για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της Ορίζων Διατροφική, η οποία δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αρωματικών φυτών, εφαρμόζοντας έτσι αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Για την τροφοδότηση του συστήματος, έχει αποκτηθεί μονάδα μπρικετοποίησης, ώστε τα υλικά να διαμορφώνονται κατάλληλα. Αυτό έδωσε και τη δυνατότητα παραγωγής αρωματικής μπρικέτας, με χρήση των αρωματικών φυτών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καπνιστήρια τροφίμων.

Παράλληλα, η Ορίζων Α.Τ.Ε. μελετά την εφαρμογή τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα στο σύστημα αεριοποίησης, μια καινοτόμα τεχνολογία με μεγάλο πεδίο εφαρμογής που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.


ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Η αποθήκευση ενέργειας είναι το επόμενο βήμα για τους παραγωγούς ενέργειας, καθώς η δυάδα παραγωγή – αποθήκευση θα προσφέρει σημαντικά περισσότερα οφέλη στους ίδιους. Από την άλλη, δήμοι και κοινότητες που πασχίζουν να βρουν λύση στη διαχείριση αποβλήτων, μπορούν να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την τεχνολογία αεριοποίησης. Η Ορίζων Α.Τ.Ε. μπορεί να υποστηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής, σχεδιασμού, ωρίμανσης, υλοποίησης και συντήρησης έργων.


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας https://orizon-ate.gr/ .

Δεκέμβριος 2020 - www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης