Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι οι Κινέζοι αυξάνουν αντί να μειώνουν τις μονάδες άνθρακα

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι οι Κινέζοι αυξάνουν αντί να μειώνουν τις μονάδες άνθρακα
Η παραγωγική ικανότητα της ενέργειας από άνθρακα στην Κίνα έχει ξεπεράσει τα 1.000 GW ενώ θα πρέπει να μειωθεί στα 680 GW

Η Κίνα πρέπει να σταματήσει αμέσως να κατασκευάζει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και διπλές εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να ανταποκριθεί στη δέσμευση της ουδετερότητας του άνθρακα το 2060, ανέφεραν ερευνητές του κλίματος σε μια νέα έκθεση, που αναδημοσιεύει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στην Κίνα που έχει ξεπεράσει τα 1.000 GW, δεν χρησιμοποιείται επαρκώς και περιλαμβάνει ήδη δεκάδες εργοστάσια.
Η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει την παραγωγή άνθρακα σε περίπου 680 GW έως το 2030, αντί για σχέδια ορισμένων στη βιομηχανία να την επεκτείνει σε περίπου 1.300 GW

Άνθηση νέων θέσεων εργασίας

Καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν σημαντική μείωση κόστους, μια τέτοια στροφή θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 304 δις. δολάρια, σημειώνει ο Zhang Shuwei, επικεφαλής οικονομολόγος του Draworld και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

«Μια περαιτέρω επέκταση της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την πρόκληση, απαιτώντας μια πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2030», δήλωσε ο Zhang.

Παράλληλα, η παρούσα έκθεση έρχεται δύο μήνες αφότου ο Πρόεδρος Xi Jinping δημιούργησε μεγάλη αίσθηση τον κόσμο ανακοινώνοντας σε μια ομιλία των Ηνωμένων Εθνών ότι η Κίνα θα είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060, αν και το Πεκίνο δεν έχει ακόμη καθορίσει λεπτομερή βήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν όλα αυτά.

Οι ερευνητές της Draworld και της CREA δήλωσαν ότι για την επίτευξη του στόχου, η Κίνα πρέπει να απαγορεύσει αμέσως νέες εγκαταστάσεις άνθρακα και επίσης να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε τουλάχιστον 100 GW ετησίως.
Δεν υπάρχει περιθώριο για την κατασκευή νέας μακροχρόνιας υποδομής ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, η οποία θα χρειαζόταν πρόωρη συνταξιοδότηση για να ανταποκριθεί στο όραμα της Κίνας για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών» συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Η σημασία της εκλογής Biden

Ο Biden θέλει να ενισχύσει την ανανεώσιμη ενέργεια, εξασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά καθαρή ενέργεια μέχρι το 2035 και θα έχουν αγγίξει τις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, επενδύοντας για αυτό το σκοπό 1,7 τρισ. δολ. στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και αναμένοντας οι ιδιωτικές επενδύσεις να φέρουν το συνολικό ποσό στα 5 τρισ. δολ.
Ωστόσο, τα σχέδιά του θα πρέπει να εγκριθούν από μια εχθρική ρεπουμπλικανική Γερουσία και είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν αντιδράσεις – πιθανώς ακόμη και δικαστικές διαμάχες – από τομείς της αμερικανικής οικονομίας ή ακόμη και από ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

O ρόλος της Κίνας

Χωρίς την Κίνα, η προοπτική μιας παγκόσμιας πράσινης ανάκαμψης μοιάζει ανέφικτη. «Αν η Κίνα δεν δημιουργήσει πακέτα πράσινης ανάκαμψης, δημιουργώντας ένα νέο πενταετές πλάνο που θα στοχεύει στις μηδενικές εκπομπές, τότε οι πιθανότητες του πλανήτη να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους βρίσκονται κοντά στο μηδέν», προειδοποιεί ο Μπιρόλ.

Ο Μετρητής των Δράσεων για το Κλίμα (CAT), μια ανεξάρτητη επιστημονική ανάλυση, ανακάλυψε ότι οι κυβερνήσεις πολλών κρατών, αντί να δίνουν έμφαση στην ανάκαμψη χαμηλού άνθρακα, ενισχύουν βιομηχανίες έντασης άνθρακα και χαλαρώνουν τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
Ο Νίκλας Χένε, του NewClimate Institute, ενός από τους οργανισμούς που συνεργάζονται στο πλαίσιο του CAT, προειδοποιεί:
«Αυτό που παρατηρούμε περισσότερο, είναι ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την ανάκαμψη από την πανδημία για να πάρουν πίσω την κλιματική νομοθεσία και να διασώσουν την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βραζιλία, το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης